Wanneer is de beste reistijd om naar Sri Lanka te gaan?

De beste tijd om naar Sri Lanka te reizen varieert afhankelijk van de gekozen bestemmingen. Gedurende het hele jaar, terwijl de neerslag toeneemt in een deel van het eiland, blijft het weer droog in een andere regio. Zo is het mogelijk om het hele jaar door naar Sri Lanka te reizen.

De periode van december tot maart is gunstig om Colombo, de hoofdstad, en de plaatsen in het westen en zuiden te ontdekken. U kunt dan genieten van de stranden in alle rust, maar ook van de enorme verscheidenheid aan landschappen van het land. De zon is alomtegenwoordig in deze periode en de watertemperatuur is ideaal. Dit seizoen is ook gunstig om het centrum van Sri Lanka te bezoeken.

Aan de andere kant, om het noorden en oosten van Sri Lanka te ontdekken, moet u de periode van mei tot september verkiezen. Zelfs als de zware moesson heerst in het westen, blijft de rest van het grondgebied gespaard van regen, dankzij de geografische ligging van het eiland Ceylon.

Let echter op, zelfs als het regenseizoen zorgen baart, moet u in gedachten houden dat het niet de hele dag regent. De buien en onweersbuien komen eerder in de namiddag voor en de ochtenden zijn over het algemeen zonnig.

Bovendien, om naar Sri Lanka te reizen ver weg van de toeristische drukte, is het beter om te vertrekken tijdens het laagseizoen, tussen mei en september of tijdens de tussenseizoenen, bijvoorbeeld tussen eind november en eind december. Deze minder toeristische periodes zullen u in staat stellen Sri Lanka te bezoeken zonder uw portemonnee te veel te belasten.

Tot slot, als u zich afvraagt wanneer u naar Sri Lanka moet gaan, weet dan dat er geen echt verkeerde keuze is om uw reis te plannen. Het is echter beter om de maanden met zware regenval te vermijden, zoals oktober en november, wanneer de neerslag over het hele grondgebied talrijker is. Bovendien kan de maand april, een van de warmste en vochtigste, ook minder aangenaam zijn voor reizigers.Waar en wanneer naartoe op basis van het weer?

Kaart van de beste periodes om naar Sri Lanka te reizen
Kaart van de beste periodes om naar Sri Lanka te reizen ©waar-en-wanneer.nl

Centraal Zuid van Sri Lanka
Kandy, Dambulla, Nuwara Eliya...

Januari en Februari
77°F naar 92°F°C
5 naar 12 dagen
Maart, Juni, Juli, Augustus, September en December
77°F naar 94°F°C
1 naar 21 dagen
April, Mei, Oktober en November
79°F naar 95°F°C
9 naar 26 dagen

Noordelijke Centrale Provincie van Sri Lanka
Anuradhapura, Wilpattu National Park, Polonnaruwa...

Januari, Februari, Maart, Mei, Juni, Juli, Augustus, September en December
85°F naar 95°F°C
1 naar 12 dagen
April, Oktober en November
88°F naar 95°F°C
13 naar 17 dagen

Noorden van Sri Lanka
Jaffna, Mullaitivu, Vavuniya...

Januari, Februari, Maart en Juli
81°F naar 95°F°C
2 naar 7 dagen
81°F naar 86°F
April, Mei, Juni, Augustus en September
85°F naar 95°F°C
2 naar 14 dagen
83°F naar 88°F
Oktober, November en December
83°F naar 92°F°C
12 naar 20 dagen
83°F naar 86°F

Noordwest van Sri Lanka
Puttalam, Kurunegala, Chilaw...

Januari, Februari, Maart, Mei, Juni, Juli, Augustus, September en December
86°F naar 94°F°C
3 naar 21 dagen
81°F naar 86°F
April, Oktober en November
86°F naar 94°F°C
10 naar 19 dagen
85°F naar 86°F

Oostkust van Sri Lanka
Trincomalee, Batticaloa, Pottuvil...

Februari, Maart, April, Mei, Juni, Juli, Augustus en September
85°F naar 95°F°C
1 naar 14 dagen
83°F naar 88°F
Januari, Oktober en November
83°F naar 92°F°C
6 naar 19 dagen
81°F naar 86°F
December
83°F naar 86°F°C
12 naar 19 dagen
83°F

Westkust van Sri Lanka
Colombo, Negombo, Kalutara...

Januari, Februari, Maart en December
88°F naar 92°F°C
5 naar 14 dagen
83°F naar 86°F
April, Oktober en November
86°F naar 92°F°C
14 naar 21 dagen
85°F naar 86°F
Mei, Juni, Juli, Augustus en September
85°F naar 88°F°C
17 naar 25 dagen
81°F naar 86°F

Zuidelijke kust van Sri Lanka
Galle, Tangalle, Yala National Park...

Januari, Februari, Maart, Mei, Juni, Juli, Augustus, September en December
85°F naar 92°F°C
1 naar 26 dagen
83°F naar 86°F
April, Oktober en November
86°F naar 90°F°C
8 naar 25 dagen
85°F naar 86°F

Beste reistijd naar Sri Lanka per stad gaan

Bekijk de volledige lijst met stedenKlimaat en weer in Sri Lanka

Gelegen in het hart van de Indische Oceaan, voor de kust van India en niet ver van Indonesië, heeft Sri Lanka een aangenaam weer met een constante warmte. De temperaturen liggen meestal tussen 20 en 35°C (95°F) .

Bovendien wordt het klimaat van Sri Lanka beïnvloed door zijn ligging dicht bij de evenaar. Hierdoor heerst er vochtigheid over het grootste deel van het grondgebied en kan de vochtigheid van de lucht soms moeilijk te verdragen zijn.

Sri Lanka heeft een tropisch klimaat, met afwisselend een droog en een nat seizoen.

Klimaat van Sri Lanka - Het natte seizoen

Er zijn twee grote moessonperiodes in Sri Lanka in verschillende delen van het eiland.

  • De grote moesson treft het zuidwesten van Sri Lanka, vooral rond de hoofdstad. Dit brengt hevige regenval van mei tot oktober. Ook is de luchtvochtigheid op sommige momenten bijna 95% en is het vochtig en warm.
  • De kleine moesson daarentegen vindt plaats van december tot maart aan de oostkust van Sri Lanka, zoals in Trincomalee. De intensiteit varieert van jaar tot jaar.

Tijdens het natte seizoen kan Sri Lanka getroffen worden door hevige regenval die overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakt. Toch zijn sommige periodes minder intens en blijft reizen mogelijk in dit seizoen.

Een van de belangrijkste risico's van reizen tijdens het moessonseizoen in Sri Lanka is dat de zee ruiger is. De onderzeese stromingen zijn namelijk vaak zeer gevaarlijk in deze tijd van het jaar.

Sri Lanka: Plantation de thé vert de Lipton's Seat, Haputale

Cyclonisch risico in Sri Lanka

Sri Lanka is ook onderhevig aan het risico van tropische cyclonen. Het cycloonseizoen loopt van april tot december, met pieken in mei en november. Hoewel het zeldzaam is dat het eiland wordt getroffen, zijn tropische depressies die sterke winden en stortregens met zich meebrengen gebruikelijk gedurende deze periode.

Weer in Sri Lanka: over het algemeen zonnig!

Over het algemeen is het klimaat van Sri Lanka relatief aangenaam. Er zijn veel zonnige periodes en de zee is het hele jaar door geschikt om in te zwemmen. Bovendien, hoewel Sri Lanka veel regenbuien kent, worden deze meestal gevolgd door opklaringen.

Het bijzondere van het weer in Sri Lanka is dat het regenseizoen varieert van regio tot regio.

Laten we daarom het klimaat regio per regio bekijken om je te helpen bij het plannen van je reis.

Klimaat van de Westkust van Sri Lanka

Deze regio, gekenmerkt door prachtige stranden, is een van de meest toeristische van het land. Niettemin is het een vrij regenachtig gebied. Zo kan er bijvoorbeeld in Colombo jaarlijks 2.500 mm regen vallen.

Gelukkig nemen de neerslaghoeveelheden af van januari tot maart, maar ook van juni tot augustus. Zo is het weer erg zonnig van januari tot april, terwijl de lucht vaker bewolkt is tussen mei en september. Ter plaatse zijn er meer toeristen tijdens de kerstvakantie.

Klimaat van het Centrum

In het bergachtige gebied, zoals in Nuwara Eliya, is de warmte het hele jaar door minder intens, waardoor deze regio aangenaam is om te bezoeken. De nachten kunnen koel zijn, vooral tussen december en april.

Bovendien is het weer relatief droog tijdens deze periode. Als je echter wilt wandelen, zoals de beklimming van de Adam's Peak, is het beter om het regenseizoen te vermijden, vooral tussen oktober en december.

Daarnaast blijven de temperaturen in de centrale vlaktes, zoals in Anuradhapura, het hele jaar door hoog. De neerslaghoeveelheden zijn echter vrij laag in vergelijking met de westkust, met ook hier een piek van oktober tot december.

Klimaat van de Zuidkust

Het weer in deze regio is vergelijkbaar met dat van de Westkust. Er is een droog seizoen van december tot april. De ideale periode voor een verblijf loopt van februari tot maart, de periode van de schildpadden die eieren leggen. Deze regio is ideaal om van de stranden te genieten en een safari te maken.

De zuidoostkust is daarentegen goed beschermd tegen het moessonfenomeen. In de stad Hambantota zijn de neerslaghoeveelheden gedurende het jaar vrij laag. Er zijn meer regenachtige dagen in april en mei, maar het weer is het hele jaar door zeer aangenaam.

Klimaat van het Oosten en het Noorden

De oostkust van Sri Lanka heeft een heel ander klimaat dan het westen van het land. Hier zijn er hogere temperaturen en zeer droog weer vanaf april, wanneer de moesson begint aan de westkust. Zo kun je deze regio en zijn stranden ontdekken tot september en genieten van aangenaam weer. De noordoostmoesson treft echter deze regio tussen oktober en december.

Aan de andere kant wordt het noordwesten van Sri Lanka, zoals in Jaffna, deels beschermd door India. Deze regio heeft het hele jaar door hoge temperaturen en mindere neerslag. De meest regenachtige periode is ook hier tussen oktober en december.


Temperaturen en regenval in Sri Lanka

Op deze 3 grafieken presenteren we de temperatuurevolutie in Sri Lanka en maandelijkse regenval voor de steden van Colombo, Anuradhapura, Galle, Jaffna en Kandy, evenals de maand-per-maand zeetemperatuur voor kuststeden.


Drukte en het toerististenseizoen in Sri Lanka

Ontdek met onze gegevens en grafieken wanneer het hoogseizoen is voor toeristen in Sri Lanka (en dus de periode waarin de toeristendrukte het grootst is) en wanneer het laagseizoen is.

Toeristenseizoen in Sri Lanka

De maanden met weinig toeristendrukte zijn: Maart, April, Mei, Juni, September, Oktober en November. Het aantal toeristen in Sri Lanka is hoog in: Januari, Februari, Juli, Augustus en December.

  • Zeer laagseizoen in Sri Lanka: April, Mei, Juni, Oktober en November.
  • Laagseizoen in Sri Lanka: Maart en September.
  • Hoogseizoen in Sri Lanka: Januari, Februari en Juli.
  • Zeer hoogseizoen in Sri Lanka: Augustus en December.

Grafiek: aanwezigheidsindex van Sri Lanka van maand tot maand


Gemiddelde prijs van vluchten naar Sri Lanka

De prijs van een retourvlucht Amsterdam - Colombo is gemiddeld goedkoper bij een vertrek in mei (gemiddeld € 734): dit is de beste periode voor reizigers met een beperkt budget. Daarentegen riskeert u bij een vertrek in augustus, een duurder vliegticket van € 261 om naar Colombo te vliegen.

Vind een vlucht tegen de beste prijs Vliegprijzen naar Sri LankaWaar te gaan in Sri Lanka?

In deze tabel kunt u de maximumtemperatuur van elke stad en onze mening over het weer van maand tot maand bekijken (zie de legenda onder de tabel).

Cities jan.feb.ma.apr.mei.jun.jul.aug.sep.okt.nov.dec.
Colombo90°F92°F92°F90°F88°F86°F85°F85°F86°F88°F88°F88°F
Anuradhapura86°F90°F95°F95°F94°F92°F92°F92°F92°F92°F88°F86°F
Galle86°F88°F88°F88°F86°F85°F85°F85°F85°F86°F86°F86°F
Jaffna81°F83°F86°F88°F88°F86°F86°F85°F85°F86°F85°F83°F
Kandy85°F88°F90°F90°F88°F86°F85°F86°F86°F86°F85°F83°F
Trincomalee85°F88°F94°F95°F94°F94°F94°F94°F94°F92°F88°F85°F
Batticaloa83°F85°F86°F90°F92°F94°F92°F92°F92°F88°F86°F83°F
Chilaw88°F92°F92°F92°F88°F86°F86°F86°F86°F88°F88°F88°F
Dambulla85°F88°F94°F95°F94°F94°F94°F94°F94°F92°F88°F85°F
Kalutara88°F90°F90°F90°F88°F86°F85°F85°F86°F86°F88°F88°F
Kurunegala86°F90°F94°F94°F90°F88°F88°F88°F90°F90°F88°F86°F
Mullaitivu81°F83°F86°F88°F88°F86°F86°F85°F85°F86°F85°F83°F
Negombo88°F92°F92°F92°F88°F86°F86°F86°F86°F88°F88°F88°F
Nuwara Eliya77°F81°F83°F83°F83°F81°F81°F81°F83°F81°F79°F77°F
Polonnaruwa85°F88°F94°F95°F94°F94°F94°F94°F94°F92°F88°F85°F
Pottuvil83°F85°F86°F90°F92°F94°F92°F92°F92°F88°F86°F83°F
Puttalam86°F88°F90°F90°F90°F88°F86°F86°F88°F88°F86°F86°F
Tangalle88°F90°F90°F90°F88°F86°F86°F86°F86°F86°F88°F88°F
Vavuniya86°F90°F95°F95°F94°F92°F92°F92°F92°F92°F88°F86°F
Wilpattu National Park86°F90°F95°F95°F94°F92°F92°F92°F92°F92°F88°F86°F

Legende:

perfect weer

goed weer

aanvaardbaar weer

slecht weer

heel slecht weer


Ongeveer Sri Lanka

Wat kan ik doen in Sri Lanka?

Stranden / zwemmen

Natuur en platteland

Cultuur en erfgoed

Sport

Familie reizen

Handwerken / winkelen

Gastronomie

NachtlevenIs deze weersinformatie voor Sri Lanka betrouwbaar?

Klimaatgegevens voor Sri Lanka zijn sinds januari 2009 elke dag verzameld. Met de analyse van deze meteorologische gegevens voor Sri Lanka kunnen we het gemiddelde van elke maand in Colombo, Anuradhapura, Galle, Jaffna, Kandy, Trincomalee, Batticaloa, Chilaw, en 52 andere steden bepalen.

Dus ja: deze gegevens zijn betrouwbaar behalve in gevallen van tijdelijke klimaatverstoring in de regio.

Verander eenheden