Wanneer is de beste reistijd om naar Portugal te gaan?

De beste tijd om naar Portugal te reizen is tussen maart en december. Echter, is het tussen april en oktober dat de omstandigheden het meest gunstig zijn om het hele Portugese grondgebied te verkennen. Net als bij zijn Spaanse buur kent Portugal klimaatverschillen tussen het noorden en het zuiden, versterkt door de aanwezigheid van de Atlantische Oceaan die zachtheid brengt, maar ook veel vochtigheid, vooral tijdens de winterperiode. Over het algemeen geldt dat hoe verder men naar het zuiden van het land gaat, hoe langer en warmer het mooie seizoen is. Zo is in de Algarve het weer bijna het hele jaar door perfect en de meest avontuurlijke mensen kunnen zelfs al in april zwemmen, aangezien de watertemperatuur bijna 20°C (68°F) bereikt.

In juli en augustus is het hoogseizoen voor toeristen: vakantiegangers komen massaal uit heel Europa om van de warmte te genieten. Vluchten en accommodaties zijn duurder, maar dit is wanneer het weer het meest mild is en alle omstandigheden ideaal zijn om te genieten van het strand langs de bijna 900 km lange kustlijn van het land.

Wanneer kun je het beste naar Portugal gaan om te wandelen? Of het nu is in de bergen met paradijselijke rivieren van het nationaal park Peneda-Gerês in het noorden, of op paden met adembenemende uitzichten in de Algarve in het zuiden, Portugal is een echt paradijs voor wandelaars tussen mei en november. In de zomer, tussen juli en september, kan de hitte een belemmering zijn, het wordt dan aanbevolen om vroeg in de ochtend te vertrekken en de schaduwrijke gebieden van de bossen te verkiezen. De rest van de tijd zijn de temperaturen perfect om van te genieten zonder te lijden en de kleuren van de natuur zijn prachtig in de lente en de herfst.

Als je een fan bent van surfen, kun je beter naar Portugal gaan tussen september en april, wanneer de wind van de Atlantische Oceaan mooie golven vormt. Trouwens, de winter, hoewel minder populair, is ook een goede optie voor een stedentrip. In Lissabon bijvoorbeeld, verkennen enkele toeristen op zoek naar rust de straten en ontdekken ze de architecturale overblijfselen uit het glorieuze verleden van deze stad.Waar en wanneer naartoe op basis van het weer?

Alentejo
Evora, Sines, Beja...

Mei, Juni, Juli, Augustus, September en Oktober
70°F naar 97°F°C
0 naar 5 dagen
65°F naar 70°F
April en November
59°F naar 70°F°C
2 naar 6 dagen
63°F naar 67°F
Januari, Februari, Maart en December
54°F naar 67°F°C
1 naar 6 dagen
61°F naar 63°F

Algarve
Faro (Algarve), Albufeira, Lagos...

Mei, Juni, Juli, Augustus, September en Oktober
67°F naar 85°F°C
0 naar 5 dagen
67°F naar 74°F
Januari, Februari, Maart, April, November en December
58°F naar 67°F°C
1 naar 6 dagen
61°F naar 68°F

Centraal Portugal
Lissabon, Aveiro, Coimbra...

Juni, Juli, Augustus en September
70°F naar 94°F°C
0 naar 4 dagen
65°F naar 68°F
Maart, April, Mei, Oktober en November
54°F naar 77°F°C
3 naar 10 dagen
58°F naar 68°F
Januari, Februari en December
49°F naar 63°F°C
3 naar 10 dagen
58°F naar 63°F

Noord-Portugal
Porto, Viana do Castelo, Amarante...

Juni, Juli, Augustus en September
70°F naar 88°F°C
1 naar 5 dagen
65°F naar 67°F
Maart, April, Mei en Oktober
58°F naar 74°F°C
5 naar 9 dagen
58°F naar 65°F
Januari, Februari, November en December
49°F naar 63°F°C
5 naar 13 dagen
58°F naar 65°F

Beste reistijd naar Portugal per stad gaan

Chargement en cours
Alentejo Alentejo Algarve Algarve Centraal Portugal Centraal Portugal Noord-Portugal Noord-Portugal

Bekijk de volledige lijst met stedenKlimaat en weer in Portugal

Gelegen op het Iberisch schiereiland heeft Portugal een mediterraan klimaat in het noorden, rond Porto, en een warm klimaat in Lissabon en het zuiden.

Langs de kusten zijn de temperatuurschommelingen gedurende de seizoenen minder groot, dankzij de aanwezigheid van de oceaan en de warme Golfstroom. In het binnenland zijn de verschillen echter aanzienlijk: in de zomer kunnen de temperaturen verzengend zijn en de winters streng, vooral in het uiterste noordoosten van het land.

Desalniettemin maakt het weer in Portugal het mogelijk om het hele jaar door te reizen. In de zomer geven kustgebieden of rivieroeverlocaties in het binnenland de voorkeur om te zwemmen en verkoeling te zoeken, terwijl het zuiden van het land prachtige dagen biedt in de winter. In het tussenseizoen is een verblijf in het hele land perfect mogelijk.

Portugal: Vieille ville universitaire de Coimbra

Klimaat in het noorden van Portugal

Veel natter dan het zuiden, het noorden van Portugal kent vele regenachtige periodes, voornamelijk geconcentreerd tussen november en februari. Zo worden steden als Porto of Viana do Castelo bijvoorbeeld gemiddeld één op de drie dagen in deze periode nat. In het binnenland zijn de temperaturen vaak negatief in het noordoosten, richting Bragança, en het is niet ongebruikelijk dat er sneeuw valt, vooral in januari.

Om de regen te vermijden, is het het beste om te wachten tot het einde van de lente om naar het noorden van Portugal te gaan. Vanaf begin juni biedt de regio perfect weer om al zijn schatten te verkennen.

In de zomer draait de thermometer rond de 25°C (77°F) in Porto, maar kan boven de 30°C (86°F) stijgen zodra men zich van de oceaan verwijdert. Niettemin zijn meren en rivieren talrijk om af te koelen.

De herfst, vrij kort, wordt gekenmerkt door de terugkeer van regen vanaf begin oktober. Desalniettemin blijven de temperaturen zeer zacht met maxima rond de 22°C (72°F) overdag.

Klimaat in het midden van Portugal

Naarmate men afdaalt, stijgen de temperaturen en wordt de lucht minder vochtig. Zo strekt de goede periode om naar het midden van Portugal te gaan zich uit van maart tot eind november.

Rond Aveiro zijn de zomers gematigd, terwijl ze in Lissabon of Cascais, in het zuiden, warmer zijn met temperaturen rond de 30°C (86°F) van begin juli tot eind september.

De lente en de herfst zijn niet erg uitgesproken wat betreft de thermometer, maar de regen is goed aanwezig, vooral in november.

In de winter, van december tot februari, wordt de kust geteisterd door wind en is de luchtvochtigheid maximaal. In het Serra da Estrela-gebergte, in het uiterste oosten, is dit seizoen bijzonder koud en niet erg geschikt voor een ontdekkingsreis.

Klimaat in de Alentejo

Het bezoeken van de regio Alentejo is een goede compromis om de drukte te vermijden die zich in de zomer in de Algarve verzamelt, tussen juli en september. Ondergedompeld in wateren waarvan de temperatuur vaak boven de 20°C (68°F) ligt in deze periode, kunt u volop genieten van het plezier van het strand. In het binnenland daarentegen loopt de thermometer op en is het niet ongebruikelijk dat hij de 40°C (104°F) bereikt in Évora.

De tussenseizoenen zijn ook zeer aangenaam in de Alentejo. De maxima overschrijden de 20°C (68°F) in april of november en de regenval is laag. Tijdens de winter, tussen december en maart, schijnt de zon en is de sfeer zeer zacht.

Klimaat in de Algarve

Het uiterste zuiden van Portugal is veel droger dan het noorden. Hierdoor, en dankzij altijd milde temperaturen, kan de regio het hele jaar door bezocht worden.

In de winter, lente en herfst is het weer perfect om te wandelen of alle steden en dorpen te bezoeken. Van Lagos tot Faro, via Albufeira, is het een roadtrip die bij voorkeur buiten de zomer moet worden gemaakt, maar die perfecte dagen biedt om te bezoeken!

Tijdens de zomerperiode wordt de hitte getemperd door de passaatwinden en blijft de lucht adembaar, op voorwaarde dat men dicht bij de kust blijft.

Klimaat van Madeira en de Azoren

Het weer van deze twee Portugese archipels verschilt van het vasteland, niet alleen vanwege hun geografische ligging, maar vooral dankzij de invloed van de Golfstroom.

  • Het archipel Madeira is een klimatologische bijzonderheid omdat het een subtropisch klimaat heeft. De eilanden bevinden zich namelijk op hetzelfde niveau als Zuid-Marokko, wat hen het hele jaar door een zeer grote zachtheid geeft, evenals een gematigd klimaat in de bergen. Het weer is aangenaam en er zijn weinig temperatuurvariaties. Meer informatie over het klimaat van Madeira
  • Verspreid in de Atlantische Oceaan, op ongeveer 1500 km van de Portugese kust, genieten de eilanden van de Azoren van een gematigd oceaanisch klimaat. Het is er het hele jaar door mild, maar de zomerperiode, tussen juni en begin oktober, is het aangenaamst. Hoewel de temperaturen idyllisch zijn, kent de archipel aanzienlijke neerslag, vooral in het tussenseizoen, in november en maart. Meer informatie over het klimaat van de Azoren

Temperaturen en regenval in Portugal

Op deze 3 grafieken presenteren we de temperatuurevolutie in Portugal en maandelijkse regenval voor de steden van Lissabon, Albufeira, Aveiro, Coimbra en Faro (Algarve), evenals de maand-per-maand zeetemperatuur voor kuststeden.


Drukte en het toerististenseizoen in Portugal

Ontdek met onze gegevens en grafieken wanneer het hoogseizoen is voor toeristen in Portugal (en dus de periode waarin de toeristendrukte het grootst is) en wanneer het laagseizoen is.

Toeristenseizoen in Portugal

De maanden met weinig toeristendrukte zijn: Januari, Februari, Maart, April, November en December. Het aantal toeristen in Portugal is hoog in: Mei, Juni, Juli, Augustus, September en Oktober.

  • Zeer laagseizoen in Portugal: Januari, Februari, Maart, November en December.
  • Laagseizoen in Portugal: April.
  • Hoogseizoen in Portugal: Mei, Juni, Juli, September en Oktober.
  • Zeer hoogseizoen in Portugal: Augustus.

Grafiek: aanwezigheidsindex van Portugal van maand tot maand


Gemiddelde prijs van vluchten naar Portugal

De prijs van een retourvlucht Amsterdam - Lissabon is gemiddeld goedkoper bij een vertrek in januari (gemiddeld € 125): dit is de beste periode voor reizigers met een beperkt budget. Daarentegen riskeert u bij een vertrek in augustus, een duurder vliegticket van € 108 om naar Lissabon te vliegen.

Vind een vlucht tegen de beste prijs Vliegprijzen naar PortugalWaar te gaan in Portugal?

In deze tabel kunt u de maximumtemperatuur van elke stad en onze mening over het weer van maand tot maand bekijken (zie de legenda onder de tabel).

Cities jan.feb.ma.apr.mei.jun.jul.aug.sep.okt.nov.dec.
Lissabon59°F61°F65°F67°F72°F77°F81°F83°F81°F74°F65°F61°F
Albufeira61°F61°F63°F67°F72°F77°F81°F83°F79°F74°F67°F63°F
Aveiro58°F59°F63°F67°F70°F74°F79°F79°F79°F74°F63°F59°F
Coimbra58°F59°F65°F68°F74°F79°F85°F86°F83°F76°F63°F59°F
Faro (Algarve)61°F61°F63°F67°F72°F76°F81°F83°F79°F74°F67°F63°F
Fatima58°F59°F65°F68°F74°F79°F85°F88°F85°F76°F63°F59°F
Lagos61°F61°F63°F65°F70°F74°F76°F77°F76°F72°F67°F63°F
Porto58°F59°F63°F65°F70°F74°F79°F79°F77°F72°F63°F59°F
Viana do Castelo56°F58°F61°F63°F67°F70°F74°F76°F74°F70°F61°F58°F
Amarante56°F58°F63°F67°F74°F79°F86°F88°F83°F72°F61°F56°F
Beja59°F61°F65°F70°F79°F88°F94°F95°F88°F79°F67°F61°F
Cascais59°F61°F63°F65°F68°F70°F74°F76°F74°F72°F65°F63°F
Evora58°F59°F65°F68°F77°F86°F94°F94°F86°F77°F65°F59°F
Portimao61°F61°F63°F67°F72°F76°F79°F81°F79°F74°F67°F63°F
Praia de Mira58°F59°F63°F67°F72°F77°F81°F83°F81°F74°F63°F59°F
Sines59°F61°F63°F65°F70°F72°F76°F77°F76°F72°F67°F63°F
Sintra61°F61°F65°F67°F70°F74°F76°F77°F77°F74°F67°F63°F
Alcobaça58°F59°F63°F65°F70°F74°F77°F79°F79°F74°F63°F59°F
Aljezur58°F58°F61°F65°F72°F77°F81°F83°F77°F72°F63°F59°F
Altura61°F61°F65°F67°F74°F77°F83°F85°F79°F76°F67°F63°F

Legende:

perfect weer

goed weer

aanvaardbaar weer

heel slecht weer


Ongeveer Portugal

Wat kan ik doen in Portugal?

Stranden / zwemmen

Natuur en platteland

Cultuur en erfgoed

Sport

Familie reizen

Handwerken / winkelen

Gastronomie

NachtlevenIs deze weersinformatie voor Portugal betrouwbaar?

Klimaatgegevens voor Portugal zijn sinds januari 2009 elke dag verzameld. Met de analyse van deze meteorologische gegevens voor Portugal kunnen we het gemiddelde van elke maand in Lissabon, Albufeira, Aveiro, Coimbra, Faro (Algarve), Fatima, Lagos, Porto, en 113 andere steden bepalen.

Dus ja: deze gegevens zijn betrouwbaar behalve in gevallen van tijdelijke klimaatverstoring in de regio.

Verander eenheden