Wanneer is de beste reistijd om naar Colombia te gaan?

De beste tijd om naar Colombia te reizen is tijdens de winter, tussen december en begin maart. Afhankelijk van de regio is er ook een kleine (iets drogere) zeer aangename periode, rond juli-augustus.

Desalniettemin is de rest van het jaar niet uitgesloten: aangezien het land zeer uitgestrekt is, is er altijd een regio die gespaard blijft van regen tussen maart en november. Bovendien is het klimaat er zelden extreem, met enkele uitzonderingen, vooral als je naar grote hoogte wilt gaan (meer dan 3000 m.).

De enige regio om te vermijden tijdens de winter is het Amazonegebied. De luchtvochtigheid is dan zeer hoog (bijna 100%) en je reis naar Colombia zou kunnen neerkomen op ononderbroken regendagen. Het is daarom beter om tussen juli en oktober naar de Colombiaanse Amazone te reizen.

Wanneer naar Colombia reizen, afhankelijk van je interesses?

 • Om te wandelen en te trekken, zijn de maanden januari tot begin maart ideaal vanwege het uitzonderlijke weer. De zon schijnt, maar de warmte blijft redelijk.
 • Om te duiken, is de ideale periode van januari tot april. Het zicht is dan perfect en de watertemperatuur zeer aangenaam.
 • Om te ontspannen en te genieten van het strand is de Caribische kust ideaal tussen november en juli, met een voorkeur voor de drogere maanden januari en februari.
 • Om de wonderen van de Amazone te ontdekken, moet je tussen juli en oktober naar Colombia gaan.
 • Om bultruggen te spotten, ga naar de Stille Oceaankust tussen juli en september. Ze zullen je dan een onvergetelijke show geven!
 • Om culturele evenementen bij te wonen, meng je onder de feestende menigte tijdens het droge seizoen. Mis eind februari het Carnaval van Barranquilla niet, dat net na dat van Rio de Janeiro en Venetië komt wat betreft animatie en populariteit.Waar en wanneer naartoe op basis van het weer?

Amazonegebied (Amazonia) van Colombia
Leticia, Mitú, La Chorrera...

Juli, Augustus, September en Oktober
81°F naar 95°F°C
2 naar 25 dagen
Januari, Februari, Maart, April, Mei, Juni, November en December
81°F naar 90°F°C
3 naar 25 dagen

Andes-regio (Región Andina)
Bogota, Medellin, Salento...

Januari, Februari, Juni, Juli, Augustus, September en December
59°F naar 99°F°C
1 naar 31 dagen
83°F naar 86°F
Maart, April, Mei, Oktober en November
61°F naar 99°F°C
4 naar 31 dagen
83°F naar 86°F

Caribische kust van Colombia
Cartagena, Barranquilla, Punta Gallinas...

Januari en Februari
83°F naar 101°F°C
0 naar 19 dagen
79°F naar 85°F
Maart, April, Mei, Juni, Juli, November en December
81°F naar 101°F°C
0 naar 28 dagen
79°F naar 86°F
Augustus en September
83°F naar 95°F°C
10 naar 28 dagen
83°F naar 86°F
Oktober
81°F naar 92°F°C
14 naar 27 dagen
85°F naar 86°F

Orinoquia en Noordoost-Colombia
Yopal, San José del Guaviare, Inirida (Cerros de Mavecure)...

Januari en December
83°F naar 94°F°C
0 naar 19 dagen
Februari, Maart, April, Augustus, September, Oktober en November
83°F naar 97°F°C
0 naar 24 dagen
Mei, Juni en Juli
79°F naar 90°F°C
8 naar 25 dagen

Pacifische kust van Colombia
Santiago de Cali, Tumaco, Nuqui...

Het hele jaar door
61°F naar 86°F°C
5 naar 30 dagen
81°F naar 85°F

Beste reistijd naar Colombia per stad gaan

Chargement en cours
Amazonegebied (Amazonia) Amazonegebied (Amazonia) Andes-regio (Región Andina) Andes-regio (Región Andina) Caribische kust Caribische kust Orinoquia en Noordoost-Colombia Orinoquia en Noordoost-Colombia Pacifische kust Pacifische kust

Bekijk de volledige lijst met stedenKlimaat en weer in Colombia

Gelegen in Zuid-Amerika, tussen Venezuela, Brazilië, Panama en Peru, is het klimaat in Colombia voornamelijk van het equatoriale type, zoals in Medellin. Colombia kent echter ook andere secundaire klimaattypes, de belangrijkste zijn: vochtig en droog tropisch (zoals in Cartagena), oceaanisch (Bogotá) en vochtig tropisch (Bucaramanga).

Er zijn twee hoofdseizoenen en tussenliggende seizoenen:

 • De zomer (verano), die overeenkomt met het regenseizoen en loopt van april tot november. Er is echter een periode van rust, vooral in een deel van de Andes, rond juli-augustus.
 • De winter (inverno) die loopt van december tot maart. Dit is het droge seizoen in het grootste deel van het land (maar niet in de Amazone).

Vanwege de geografie kan het weer in Colombia sterk variëren afhankelijk van de regio en de hoogte. Niettemin blijven de temperaturen relatief stabiel. Vooral de luchtvochtigheid en de frequentie van regen kunnen variëren.

Colombia: Rues colorées dans le centre de Jerico, Colombie

Klimaat in de Andesregio

Het klimaat in de Andesregio is zeer divers en verandert vaak over korte afstanden, voornamelijk als gevolg van het geaccidenteerde terrein. Deze klimaatvariatie uit zich in opmerkelijke verschillen in temperatuur, neerslag en weersomstandigheden. Het is bijvoorbeeld niet ongebruikelijk om in enkele kilometers over te gaan van een vochtig tropisch klimaat naar een droog klimaat of zelfs naar een hooggebergteklimaat, waar het hele jaar door sneeuw ligt. Deze klimaatmozaïek wordt beïnvloed door de hoogte, de oriëntatie van de valleien en de aanwezigheid van bergketens, wat resulteert in een rijke biodiversiteit en diverse ecosystemen.

Bogotá, de hoofdstad van Colombia, ligt in het hart van de oostelijke Andes. In deze regio is het klimaat oceaanisch tot gematigd, wat betekent dat de temperaturen gedurende de dag het hele jaar door rond de 17°C (63°F) schommelen en zelden boven de 20°C (68°F) uitkomen.

Over het algemeen geldt dat hoe hoger je komt, hoe kouder het wordt (gemiddeld daalt de temperatuur met 6°C (43°F) per 1000 m). Zo geniet de stad Medellín (met een equatoriaal klimaat), gelegen op een lagere hoogte, van warmere temperaturen (tussen 24°C (76°F) en 27°C (81°F) , afhankelijk van de maand). Aan de andere kant regent het er meer dan in de hoofdstad.

Het is echter vermeldenswaardig dat tijdens het regenseizoen de regenval vrij aanzienlijk is. Deze regenval komt voornamelijk voor van september tot december en van april tot juni. De lucht blijft echter het grootste deel van het jaar bewolkt door de omliggende hoge bergen.

Over het algemeen bent u als bezoeker van deze regio tussen december en begin maart vrijwel zeker van de beste weersomstandigheden voor sightseeing en wandelen.

Klimaat in de Amazone

De Colombiaanse Amazonegebieden kennen zeer uitgesproken seizoenen. Het klimaat is er tropisch met variaties ten opzichte van de rest van het land:

 • Het droge seizoen, tussen juli en oktober: dit is de ideale tijd om te gaan. Het weer is aangenaam, ondanks hoge temperaturen, en de neerslag is minder dan de rest van het jaar.
 • Het regenseizoen, tussen januari en juni. We raden u aan deze periode te vermijden, aangezien de regenval overvloedig is. Wandelpaden zijn dan erg modderig en daardoor onbegaanbaar. November en december zijn overgangsmaanden, waarin de regenval nog aanzienlijk kan zijn.

Klimaat aan de Caribische kust

In het noorden van Colombia strekt de Caribische kust zich uit over maar liefst 1600 km. Met prachtige stranden en kleurrijke koloniale steden is het een zeer geliefde regio onder reizigers. Wat het klimaat betreft, kunt u het volgende verwachten:

 • Tijdens het droge seizoen, tussen december en april, is het weer ideaal: de lucht is helder en de neerslag is minimaal.
 • De temperaturen zijn het hele jaar door relatief constant.
 • Het regenseizoen is niet erg uitgesproken in deze regio. Daarom is een verblijf in mei, juni, juli en november heel goed mogelijk (we raden echter de maanden augustus tot oktober af).
 • In de eilanden voor de Caribische kust, zoals San Andrés of Providencia, zorgen de passaatwinden voor lucht die beter te ademen is en is het regenseizoen verschoven naar oktober tot december.

Klimaat aan de Pacifische kust

Wees gewaarschuwd: de hele Pacifische kust van Colombia wordt beschouwd als een van de natste gebieden ter wereld! De temperatuur blijft het hele jaar door relatief stabiel, met variaties tussen 23°C (74°F) en 29°C (85°F) , maar de neerslag is aanzienlijk, waardoor het klimaat het hele jaar door ongunstig is. Toch regent het zelden de hele dag: meestal valt er vooral 's avonds en 's nachts regen, zelfs tijdens het regenseizoen.

Een uitzondering op dit voortdurend ongunstige klimaat: u zult aangenaam weer vinden in juli en augustus in het zuiden van de Pacifische kust richting Tumaco of op het eiland Malpelo.


Temperaturen en regenval in Colombia

Op deze 3 grafieken presenteren we de temperatuurevolutie in Colombia en maandelijkse regenval voor de steden van Bogota, Cartagena, Medellin, Santiago de Cali en Barranquilla, evenals de maand-per-maand zeetemperatuur voor kuststeden.


Drukte en het toerististenseizoen in Colombia

Ontdek met onze gegevens en grafieken wanneer het hoogseizoen is voor toeristen in Colombia (en dus de periode waarin de toeristendrukte het grootst is) en wanneer het laagseizoen is.

Toeristenseizoen in Colombia

De maanden met weinig toeristendrukte zijn: Januari, Februari, Maart, April, Mei, Juni, Juli, September, Oktober en November. Het aantal toeristen in Colombia is hoog in: Augustus en December.

 • Zeer laagseizoen in Colombia: Februari, Maart, April, Mei, Juni, September en Oktober.
 • Laagseizoen in Colombia: Januari, Juli en November.
 • Zeer hoogseizoen in Colombia: Augustus en December.

Grafiek: aanwezigheidsindex van Colombia van maand tot maand


Gemiddelde prijs van vluchten naar Colombia

De prijs van een retourvlucht Amsterdam - Bogota is gemiddeld goedkoper bij een vertrek in november (gemiddeld € 697): dit is de beste periode voor reizigers met een beperkt budget. Daarentegen riskeert u bij een vertrek in juli, een duurder vliegticket van € 370 om naar Bogota te vliegen.

Vind een vlucht tegen de beste prijs Vliegprijzen naar ColombiaWaar te gaan in Colombia?

In deze tabel kunt u de maximumtemperatuur van elke stad en onze mening over het weer van maand tot maand bekijken (zie de legenda onder de tabel).

Cities jan.feb.ma.apr.mei.jun.jul.aug.sep.okt.nov.dec.
Bogota70°F68°F68°F67°F67°F67°F67°F68°F70°F68°F67°F68°F
Cartagena88°F90°F88°F88°F88°F90°F90°F88°F88°F86°F88°F88°F
Medellin79°F79°F77°F76°F77°F79°F79°F81°F79°F76°F76°F77°F
Santiago de Cali77°F77°F77°F77°F77°F77°F77°F77°F79°F77°F76°F77°F
Barranquilla88°F88°F88°F90°F90°F90°F90°F90°F90°F88°F88°F88°F
Bucaramanga77°F81°F81°F79°F79°F79°F79°F79°F79°F77°F76°F76°F
Inirida (Cerros de Mavecure)92°F95°F92°F86°F85°F83°F83°F85°F88°F88°F88°F88°F
La Chorrera86°F86°F86°F86°F86°F85°F86°F88°F90°F90°F88°F86°F
Leticia86°F88°F86°F86°F86°F88°F90°F94°F95°F94°F90°F88°F
Mitú86°F86°F86°F85°F85°F83°F83°F86°F88°F88°F86°F86°F
Nuqui86°F86°F86°F85°F83°F83°F83°F83°F85°F83°F83°F85°F
Punta Gallinas88°F90°F90°F92°F92°F92°F92°F94°F94°F92°F90°F88°F
Salento72°F74°F72°F70°F70°F72°F74°F76°F74°F70°F68°F70°F
San José del Guaviare88°F90°F86°F85°F83°F81°F81°F85°F88°F86°F86°F86°F
Tumaco83°F83°F83°F85°F85°F83°F83°F83°F83°F83°F83°F83°F
Yopal90°F92°F90°F86°F85°F83°F81°F85°F88°F86°F86°F88°F
Amacayacu Natural National Park85°F86°F86°F85°F85°F85°F86°F88°F90°F90°F88°F86°F
Arauca92°F94°F94°F90°F86°F83°F83°F86°F88°F88°F88°F88°F
Arboletes94°F95°F94°F92°F92°F92°F92°F92°F90°F90°F90°F90°F
Armenia72°F74°F72°F70°F70°F72°F74°F76°F74°F70°F68°F70°F

Legende:

perfect weer

goed weer

aanvaardbaar weer

slecht weer

heel slecht weer


Ongeveer Colombia

Wat kan ik doen in Colombia?

Stranden / zwemmen

Natuur en platteland

Cultuur en erfgoed

Sport

Familie reizen

Handwerken / winkelen

Gastronomie

NachtlevenIs deze weersinformatie voor Colombia betrouwbaar?

Klimaatgegevens voor Colombia zijn sinds januari 2009 elke dag verzameld. Met de analyse van deze meteorologische gegevens voor Colombia kunnen we het gemiddelde van elke maand in Bogota, Cartagena, Medellin, Santiago de Cali, Barranquilla, Bucaramanga, Inirida (Cerros de Mavecure), La Chorrera, en 110 andere steden bepalen.

Dus ja: deze gegevens zijn betrouwbaar behalve in gevallen van tijdelijke klimaatverstoring in de regio.

Verander eenheden