Wanneer is de beste reistijd om naar Costa Rica te gaan?

Het klimaat van Costa Rica is het hele jaar door warm. Het weer is dus vaak gunstig voor een reis. Echter, de beste periode om naar Costa Rica te reizen is tussen december en april. Dit is het droge seizoen en er zijn veel mooie zonnige dagen in het hele land.

Om de best mogelijke weersomstandigheden te hebben, is het aan te raden om de maanden januari, februari en maart te verkiezen. Tijdens deze periode is het bijzonder gunstig. De warmte is aanwezig en de neerslag is laag. Gedurende deze periode vind je ook belangrijke culturele evenementen die je verblijf zullen opfleuren.

Desalniettemin is het regenseizoen niet per se te vermijden. Sommige regio's van Costa Rica zijn nog steeds geschikt voor toeristische bezoeken. Dit geldt voor de Pacifische kust, die minder getroffen wordt door neerslag. Degenen die ervoor kiezen om tijdens deze periode naar Costa Rica te reizen, kunnen bovendien profiteren van voordelige aanbiedingen en een relatief aangenaam klimaat vinden.

Bovendien is er tijdens deze periode veel wind aan de Pacifische kust. Hierdoor is er een sterke branding die ideale omstandigheden biedt voor surfen.

Tot slot, als je je afvraagt wanneer je naar Costa Rica moet gaan om de lokale cultuur te ontdekken, weet dan dat het hele jaar door gekenmerkt wordt door religieuze feesten. Ze vinden plaats in verschillende steden in het land, zoals in San José op 19 maart, maar de bekendste is de Semana Santa tijdens de maanden maart-april. Deze evenementen, rijk aan delen en gezelligheid, zullen je gemakkelijk laten mengen met de lokale bevolking.Waar en wanneer naartoe op basis van het weer?

Kaart van de beste periodes om naar Costa Rica te reizen
Kaart van de beste periodes om naar Costa Rica te reizen ©waar-en-wanneer.nl

Caribische kust van Costa Rica
Tortuguero, Puerto Limón, Manzanillo...

Februari, Maart, April en September
77°F naar 88°F°C
4 naar 29 dagen
83°F naar 86°F
Januari, Mei, Juni, Juli, Augustus, Oktober, November en December
77°F naar 88°F°C
4 naar 30 dagen
83°F naar 86°F

Centrale vallei
San Jose, San Isidro, Cartago...

Januari en Februari
76°F naar 85°F°C
3 naar 9 dagen
Maart, April en December
74°F naar 86°F°C
4 naar 17 dagen
Mei, Juni, Juli, Augustus, September, Oktober en November
74°F naar 88°F°C
12 naar 30 dagen

Guanacaste
Tamarindo, La Cruz, Liberia (Guanacaste)...

Januari, Februari en December
86°F naar 94°F°C
0 naar 6 dagen
81°F naar 83°F
Maart, April, Mei en November
85°F naar 95°F°C
0 naar 23 dagen
83°F naar 86°F
Juni, Juli, Augustus, September en Oktober
85°F naar 88°F°C
12 naar 29 dagen
83°F naar 86°F

Noorden van Costa Rica
La Fortuna, Quesada, Boca San Carlos...

Januari, Februari en Maart
77°F naar 94°F°C
0 naar 9 dagen
April en December
76°F naar 95°F°C
2 naar 13 dagen
November
76°F naar 86°F°C
10 naar 21 dagen
Mei, Juni, Juli, Augustus, September en Oktober
76°F naar 92°F°C
15 naar 28 dagen

Pacifische kust van Costa Rica
Montezuma, Puntarenas, Puerto Jiménez...

Januari en Februari
83°F naar 94°F°C
0 naar 11 dagen
83°F naar 85°F
Maart, April en December
79°F naar 95°F°C
1 naar 21 dagen
83°F naar 86°F
November
77°F naar 86°F°C
15 naar 27 dagen
83°F
Mei, Juni, Juli, Augustus, September en Oktober
77°F naar 90°F°C
17 naar 30 dagen
83°F naar 86°F

Beste reistijd naar Costa Rica per stad gaan

Bekijk de volledige lijst met stedenKlimaat en weer in Costa Rica

Gelegen in het hart van Midden-Amerika, tussen Panama en Nicaragua, kent Costa Rica een grote verscheidenheid aan klimaten afhankelijk van de regio's. Zo vind je er zowel een vochtig tropisch klimaat, als een equatoriaal klimaat en ook een gematigde zone in het midden van het land. Zoals in elk tropisch gebied, zijn er echter twee seizoenen in Costa Rica:

  • een droog seizoen, tussen december en april
  • een regenseizoen, de "temporada verde", die loopt van mei tot november

De maanden maart en april, die de overgang naar het regenseizoen markeren, zijn de warmste met temperaturen die kunnen oplopen tot 36 °C. Desondanks, gezien de ligging nabij de evenaar, zijn de temperatuurverschillen in Costa Rica gedurende het hele jaar gering.

Over het algemeen is het droge seizoen ook het koelste met temperaturen variërend van 14 tot 30°C (86°F) . Het regenseizoen daarentegen is warm met temperaturen van 18 tot 36°C (97°F) . Natuurlijk varieert dit per locatie.

Het is voornamelijk de neerslag die de verschillende seizoenen bepaalt in Costa Rica. Maar ook hier worden de verschillende regio's ongelijk getroffen.

Hoewel het regenseizoen reizigers misschien afschrikt, moet worden opgemerkt dat het zelden de hele dag regent in Costa Rica. Er zijn "aguaceros": zware buien die meestal binnen 1 of 2 uur stoppen. Ze vallen meestal in de namiddag, wat de gelegenheid biedt om te genieten van zonnige ochtenden.

Tot slot wordt Costa Rica niet echt getroffen door orkanen van de Caribische Zee omdat ze meestal hoger passeren. Niettemin werd het land getroffen door orkaan Otto in november 2016 en orkaan Nate in oktober 2017. De schade was aanzienlijk. Daarom wordt de orkaanseizoen, dat loopt van juni tot november, en meer specifiek tussen september en november, afgeraden voor reizen. Vooral als je van plan bent om het noorden van de Caribische kust te bezoeken.

Laten we eens nader kijken naar het klimaat van Costa Rica, regio per regio, om je te helpen bij het plannen van je verblijf.

Costa Rica: Le volcan Irazu au Costa Rica

Klimaat van Costa Rica aan de Caribische kust

Het klimaat aan de oostkust, grenzend aan de Caribische Zee, is van het equatoriale type. Er is dus geen duidelijk onderscheid tussen het regenseizoen en het droge seizoen. Neerslag komt het hele jaar door veel voor. Zo valt er bijvoorbeeld 3500 mm regen per jaar in Puerto Limón.

Bovendien is het meestal erg warm en heerst er een moeilijk te verdragen vochtigheid, vooral tijdens het regenseizoen. De zon schijnt vrij zelden en bewolkte dagen zijn talrijk in dit gebied.

Daarom is dit gebied vrij weinig toeristisch.

Klimaat van Costa Rica - Centrale Vallei

In het hart van het land, in het gebied genaamd de "Centrale Vallei", heeft Costa Rica een gematigder klimaat dan aan de kust. Vooral rond San José zijn de temperaturen het hele jaar door relatief mild, met koele nachten en een constante, niet verstikkende warmte. Het kwik daalt zelden onder de 14°C (58°F) en stijgt tot maximaal ongeveer 27°C (81°F) . De zon is ook ruimschoots aanwezig tijdens het droge seizoen. Om al deze redenen wordt gezegd dat de Centrale Vallei geniet van een eeuwige lente!

Hoewel de vochtigheid in dit deel van Costa Rica minder wordt gevoeld dan in de rest van het land, moet worden opgemerkt dat de neerslag aanzienlijk is tijdens het regenseizoen. Er zijn 20 regendagen of meer tussen juni en oktober. September en oktober zijn de regenachtigste maanden in de hoofdstad, met 300 mm neerslag.

Bovendien worden de bergen ook wel de "tierras frias" genoemd. De temperaturen kunnen namelijk aanzienlijk dalen in dit gebied, met grote verschillen tussen dag en nacht.

Klimaat van Costa Rica aan de Pacifische kust

Het klimaat van Costa Rica aan de Stille Oceaan is over het algemeen tropisch. Er is een duidelijk droog seizoen tussen november en april. De hitte kan soms intens zijn tijdens deze periode, maar dankzij de noordoostelijke passaatwinden voelt men minder vochtigheid. De Nicoya Peninsula is het gebied met de minste neerslag in vergelijking met de rest van het land. Zo valt er bijvoorbeeld minder dan 50 mm neerslag tussen december en maart in Puntarenas.

Echter, tussen mei en oktober wordt het weer in Costa Rica in dit gebied gekenmerkt door hevige regenval en vaak bewolkt weer.

Aan de zuidkant van de Pacifische kust wordt het klimaat eerder equatoriaal met mogelijke regen gedurende het hele jaar. Het gebied van het Corcovado National Park, met zijn tropische jungle, is zoals je zou verwachten, zeer regenachtig.


Temperaturen en regenval in Costa Rica

Op deze 3 grafieken presenteren we de temperatuurevolutie in Costa Rica en maandelijkse regenval voor de steden van San Jose, La Cruz, Montezuma, Puerto Limón en Puntarenas, evenals de maand-per-maand zeetemperatuur voor kuststeden.


Drukte en het toerististenseizoen in Costa Rica

Ontdek met onze gegevens en grafieken wanneer het hoogseizoen is voor toeristen in Costa Rica (en dus de periode waarin de toeristendrukte het grootst is) en wanneer het laagseizoen is.

Toeristenseizoen in Costa Rica

De maanden met weinig toeristendrukte zijn: April, Mei, Juni, Juli, September, Oktober en November. Het aantal toeristen in Costa Rica is hoog in: Januari, Februari, Maart, Augustus en December.

  • Zeer laagseizoen in Costa Rica: Mei, Juni, September en Oktober.
  • Laagseizoen in Costa Rica: April, Juli en November.
  • Hoogseizoen in Costa Rica: Januari, Februari, Maart en Augustus.
  • Zeer hoogseizoen in Costa Rica: December.

Grafiek: aanwezigheidsindex van Costa Rica van maand tot maand


Gemiddelde prijs van vluchten naar Costa Rica

De prijs van een retourvlucht Amsterdam - San Jose is gemiddeld goedkoper bij een vertrek in oktober (gemiddeld € 693): dit is de beste periode voor reizigers met een beperkt budget. Daarentegen riskeert u bij een vertrek in juli, een duurder vliegticket van € 342 om naar San Jose te vliegen.

Vind een vlucht tegen de beste prijs Vliegprijzen naar Costa RicaWaar te gaan in Costa Rica?

In deze tabel kunt u de maximumtemperatuur van elke stad en onze mening over het weer van maand tot maand bekijken (zie de legenda onder de tabel).

Cities jan.feb.ma.apr.mei.jun.jul.aug.sep.okt.nov.dec.
San Jose77°F79°F81°F81°F79°F77°F76°F77°F77°F76°F76°F76°F
La Cruz86°F86°F88°F90°F90°F88°F86°F88°F88°F86°F86°F86°F
Montezuma88°F90°F92°F92°F88°F86°F86°F86°F86°F85°F85°F86°F
Puerto Limón83°F85°F85°F86°F86°F86°F86°F86°F88°F86°F85°F85°F
Puntarenas90°F94°F94°F94°F90°F88°F88°F88°F88°F86°F86°F88°F
Tamarindo88°F90°F92°F94°F90°F88°F86°F86°F86°F85°F85°F86°F
Tortuguero83°F85°F85°F86°F88°F86°F86°F86°F88°F88°F85°F83°F
Boca San Carlos81°F83°F86°F88°F88°F85°F83°F85°F86°F85°F83°F81°F
Cartago76°F77°F77°F77°F76°F74°F74°F74°F74°F74°F74°F74°F
La Fortuna81°F83°F86°F88°F88°F85°F83°F85°F86°F85°F83°F81°F
Liberia (Guanacaste)88°F92°F94°F95°F92°F88°F88°F88°F88°F86°F86°F86°F
Manzanillo81°F83°F83°F85°F86°F86°F86°F86°F86°F86°F85°F83°F
Puerto Jiménez88°F90°F90°F90°F86°F85°F85°F85°F85°F83°F83°F85°F
Quesada83°F86°F88°F86°F83°F81°F81°F81°F81°F79°F79°F81°F
San Isidro83°F85°F85°F83°F79°F79°F79°F79°F77°F77°F77°F79°F
Alajuela81°F83°F85°F85°F81°F79°F79°F79°F79°F77°F77°F79°F
Bananito Sur83°F85°F85°F86°F86°F86°F86°F86°F88°F86°F85°F85°F
Cerro Chirripo83°F85°F85°F83°F79°F79°F79°F79°F77°F77°F77°F79°F
Dominical83°F85°F85°F83°F79°F79°F79°F79°F77°F77°F77°F79°F
Escazu77°F79°F81°F81°F79°F77°F76°F77°F77°F76°F76°F76°F

Legende:

perfect weer

goed weer

aanvaardbaar weer

slecht weer

heel slecht weer


Ongeveer Costa Rica

Wat kan ik doen in Costa Rica?

Stranden / zwemmen

Natuur en platteland

Cultuur en erfgoed

Sport

Familie reizen

Handwerken / winkelen

Gastronomie

NachtlevenIs deze weersinformatie voor Costa Rica betrouwbaar?

Klimaatgegevens voor Costa Rica zijn sinds januari 2009 elke dag verzameld. Met de analyse van deze meteorologische gegevens voor Costa Rica kunnen we het gemiddelde van elke maand in San Jose, La Cruz, Montezuma, Puerto Limón, Puntarenas, Tamarindo, Tortuguero, Boca San Carlos, en 76 andere steden bepalen.

Dus ja: deze gegevens zijn betrouwbaar behalve in gevallen van tijdelijke klimaatverstoring in de regio.

Verander eenheden