Wanneer is de beste reistijd om naar de Filippijnen te gaan?

De beste tijd om naar de Filippijnen te reizen is tussen december en april. Tijdens dit seizoen zijn de regenbuien matig en zijn er voornamelijk warme en zonnige dagen.

Daarom is dit ook de periode waarin het toerisme het drukst is. Vakantiegangers willen de winterkou in Europa ontvluchten en komen vaak genieten van de feestdagen in de zon. De prijzen stijgen aanzienlijk tijdens de maanden december en januari, die overeenkomen met het hoogseizoen in de Filippijnen.

Het is echter zeker mogelijk om naar de Filippijnen te reizen tijdens de tussenseizoenen, bijvoorbeeld in november en mei. Tijdens deze periodes kunnen bezoekers niet alleen profiteren van voordelige prijzen, maar ook van zeer gunstige weersomstandigheden. Bovendien is deze periode ideaal voor duiken. De watertemperatuur blijft namelijk zeer aangenaam en de zichtbaarheidsomstandigheden zijn uitstekend.

Tenslotte, als je je afvraagt wanneer je het beste naar de Filippijnen kunt gaan om de regen te vermijden, moet je het moesson- en tyfoonseizoen vermijden. Inderdaad, tijdens de maanden mei tot oktober, is het weer vaak slecht.Waar en wanneer naartoe op basis van het weer?

Kaart van de beste periodes om naar de Filippijnen te reizen
Kaart van de beste periodes om naar de Filippijnen te reizen ©waar-en-wanneer.nl

Centrale Visayas
Cebu, Bohol Eiland, Siquijor...

Januari, Februari, Maart, April, Mei, Augustus, September, November en December
83°F naar 90°F°C
4 naar 13 dagen
81°F naar 86°F
Juni, Juli en Oktober
86°F naar 88°F°C
12 naar 17 dagen
85°F naar 86°F

Eiland Palawan
Puerto Princesa, El Nido, Coron...

Februari en Maart
83°F naar 86°F°C
2 naar 9 dagen
83°F
Januari, April en November
85°F naar 88°F°C
4 naar 17 dagen
83°F naar 86°F
Mei, Juni, Augustus, Oktober en December
85°F naar 88°F°C
8 naar 21 dagen
85°F naar 88°F
Juli en September
86°F naar 88°F°C
11 naar 23 dagen
85°F naar 86°F

Luzon
Manilla, Batanes, Banaue...

Januari en Februari
70°F naar 90°F°C
1 naar 19 dagen
77°F naar 83°F
Maart, April, November en December
72°F naar 97°F°C
0 naar 22 dagen
79°F naar 86°F
Mei, Juni, September en Oktober
79°F naar 97°F°C
4 naar 28 dagen
85°F naar 88°F
Juli en Augustus
83°F naar 92°F°C
12 naar 30 dagen
85°F naar 86°F

Mindanao
Davao, Cagayán de Oro, General Santos...

Februari, Maart en April
79°F naar 94°F°C
4 naar 22 dagen
81°F naar 85°F
Januari, Mei, Juni, Juli, Augustus, September, Oktober, November en December
79°F naar 94°F°C
5 naar 29 dagen
83°F naar 86°F

Mindoro
Puerto Galera (Mindoro), San Jose (Mindoro), Pinamalayan...

Januari, Februari, Maart, April, Mei, November en December
81°F naar 90°F°C
1 naar 19 dagen
81°F naar 86°F
Juni, Augustus, September en Oktober
85°F naar 88°F°C
7 naar 20 dagen
85°F naar 86°F
Juli
86°F naar 88°F°C
11 naar 22 dagen
86°F

Negros
Dumaguete, Bacolod, Escalante...

Januari, Februari, Maart, April, November en December
83°F naar 90°F°C
3 naar 17 dagen
81°F naar 86°F
Mei, Juni, Juli, Augustus, September en Oktober
85°F naar 92°F°C
9 naar 24 dagen
85°F naar 88°F

Oostelijke Visayas
Calbayog City, Tacloban City, Kalanggaman Island...

Februari, Maart, April, Mei en November
83°F naar 92°F°C
5 naar 17 dagen
81°F naar 86°F
Januari, Juni, Juli, Augustus, September, Oktober en December
83°F naar 90°F°C
8 naar 21 dagen
81°F naar 86°F

Panay
Boracay, Roxas City, Iloilo City...

Februari, Maart, April en November
83°F naar 90°F°C
3 naar 21 dagen
81°F naar 85°F
Januari, Mei, Juni, Juli, Augustus, September, Oktober en December
81°F naar 92°F°C
6 naar 22 dagen
81°F naar 86°F

Beste reistijd naar de Filippijnen per stad gaan

Bekijk de volledige lijst met stedenKlimaat en weer op de Filipijnen

Een paradijselijke archipel in het hart van Azië, de Filippijnen zijn omringd door vele landen zoals Indonesië, Maleisië en Singapore. Zo vinden we er een klimaat dat vrij gelijkaardig is aan andere landen in Zuidoost-Azië: warm, vochtig en tropisch.

De gemiddelde jaarlijkse temperaturen variëren tussen 15 en 34°C (94°F) , met een lichte stijging van april tot juni, net voor het regenseizoen.

De Filippijnen hebben een klimaat dat wordt gedomineerd door twee duidelijk verschillende seizoenen: het regenseizoen en het droge seizoen.

Laten we hieronder in detail kijken naar de kenmerken van het klimaat op de Filippijnen tijdens deze periodes.

Filippijnen: La célèbre plage de White beach sur l'île de Boracay

Klimaat van de Filipijnen: regenseizoen

Van mei tot oktober wordt het overgrote deel van de Filipijnen getroffen door de zomerregens. Hierdoor zijn er zeer overvloedige regenval die bijna dagelijks op de eilanden vallen. De regenval varieert tijdens deze periode van 100 tot 800 mm per maand, afhankelijk van de regio. Over het algemeen zijn de maanden juni tot augustus het natst.

Bovendien worden de Filipijnen tijdens deze periode getroffen door tropische stormen en cyclonen. Het land ligt namelijk op de route van Aziatische tyfonen. Het cycloonseizoen loopt van mei tot december, met een piek tussen half augustus en november.

De Filipijnen worden jaarlijks getroffen door een groot aantal cyclonische verschijnselen, die gepaard gaan met hevige winden en stortregens gedurende enkele dagen. Deze gebeurtenissen zijn vaak verwoestend voor het land en zijn bevolking.

Het is echter vermeldenswaardig dat het binnenland en het westen van de eilanden van de archipel meer beschutting bieden. De bergachtige gebieden hebben de neiging om bepaalde regio's te beschermen tegen de wind, met name op het eiland Mindanao.

Tijdens het regenseizoen komen de regens over het algemeen in de vorm van onweersbuien die in de namiddag of 's nachts voorkomen. Dit laat dus veel tijd over om van het verblijf te genieten. Echter, bij tropische stormen en tyfonen kan het urenlang zwaar regenen.

Klimaat van de Filipijnen: droog seizoen

Van december tot april brengt de wintermoesson frissere en drogere lucht naar de Filipijnen. Het weer wordt dan zonniger en de temperaturen dalen lichtjes, variërend tussen 16 en 32°C (90°F) afhankelijk van het tijdstip en de regio. De maand januari is vaak de koelste, hoewel dit relatief is voor de Filipijnen.

Bijvoorbeeld, in Manilla en in het noorden van de archipel liggen de temperaturen tussen 30 en 34°C (94°F) tijdens deze periode. 's Nachts, met de komst van frisse lucht van het Aziatische vasteland, kunnen de temperaturen echter dalen tot ongeveer 15°C (59°F) .

Het gebied van Palawan kent daarentegen constante temperaturen van ongeveer 32°C (90°F) gedurende het hele jaar.

Bovendien blijven de regens aanzienlijk in de Visayas-regio tijdens dit seizoen. Het weer is vochtiger in dit gebied, ongeacht het tijdstip van het jaar. Desalniettemin zijn er in de maanden maart en april minder regens, waardoor deze periode ideaal is voor een reis.

Tijdens het droge seizoen kan de luchtvochtigheid in de Filipijnen moeilijk te verdragen zijn, vooral in de laaglanden. De atmosfeer is vaak drukkend, wat buitenactiviteiten minder aangenaam kan maken.

Tenslotte, hoewel de zeewatertemperatuur hoger is tijdens het regenseizoen, blijft het water geschikt om in te zwemmen tijdens dit seizoen, met temperaturen tussen 27 en 29°C (85°F) .

Klimaat van de Filipijnen: tussenseizoen

Daarnaast kent het weer op de Filipijnen enkele bijzonderheden tussen deze twee seizoenen. Tussen april en juni worden sommige gebieden bijzonder warm. De temperaturen variëren dan tussen 20 en 36°C (97°F) afhankelijk van het tijdstip van de dag.

De regens zijn echter nog niet erg overvloedig en de lucht is minder vochtig dan in de zomer. Deze periode, tussen het droge seizoen en het regenseizoen, is dus zeer geschikt voor een verblijf op de Filipijnen. Men moet echter wel bestand zijn tegen de hitte.

Klimaat van de Filipijnen per regio

Tenslotte is het vermeldenswaardig dat sommige gebieden van de Filipijnen een equatoriaal klimaat hebben. Dit betekent dat er zelfs in de winter veel regen valt. Dit is met name het geval in het oosten van de archipel, dat meer blootgesteld is aan de wind. Zo vinden we bijvoorbeeld:

  • de westkust van het eiland Luzon
  • het oostelijke deel van de Visayas-archipel (met name Samar en Leyte)
  • het noordoosten van Mindanao
  • de zuidelijke eilanden nabij Maleisië

Ter plaatse kunnen de neerslaghoeveelheden meer dan 2500 mm per jaar bedragen. Daarom zijn deze gebieden relatief dunbevolkt (er zijn geen grote steden) en relatief weinig toeristisch.


Temperaturen en regenval op de Filipijnen

Op deze 3 grafieken presenteren we de temperatuurevolutie op de Filipijnen en maandelijkse regenval voor de steden van manilla, Puerto Princesa, Bohol Eiland, Boracay en Cebu, evenals de maand-per-maand zeetemperatuur voor kuststeden.


Drukte en het toerististenseizoen op de Filipijnen

Ontdek met onze gegevens en grafieken wanneer het hoogseizoen is voor toeristen op de Filipijnen (en dus de periode waarin de toeristendrukte het grootst is) en wanneer het laagseizoen is.

Toeristenseizoen op de Filipijnen

De maanden met weinig toeristendrukte zijn: Januari, Maart, April, Mei, Juni, Juli, September, Oktober en November. Het aantal toeristen op de Filipijnen is hoog in: Februari, Augustus en December.

  • Zeer laagseizoen op de Filipijnen: Januari, Maart, April, Mei, Juni, Juli, September en Oktober.
  • Laagseizoen op de Filipijnen: November.
  • Hoogseizoen op de Filipijnen: Februari en Augustus.
  • Zeer hoogseizoen op de Filipijnen: December.

Grafiek: aanwezigheidsindex van Filippijnen van maand tot maand


Gemiddelde prijs van vluchten naar de Filippijnen

De prijs van een retourvlucht Amsterdam - manilla is gemiddeld goedkoper bij een vertrek in mei (gemiddeld € 754): dit is de beste periode voor reizigers met een beperkt budget. Daarentegen riskeert u bij een vertrek in augustus, een duurder vliegticket van € 325 om naar manilla te vliegen.

Vind een vlucht tegen de beste prijs Vliegprijzen naar de FilippijnenWaar te gaan op de Filipijnen?

In deze tabel kunt u de maximumtemperatuur van elke stad en onze mening over het weer van maand tot maand bekijken (zie de legenda onder de tabel).

Cities jan.feb.ma.apr.mei.jun.jul.aug.sep.okt.nov.dec.
manilla85°F88°F90°F94°F95°F92°F90°F88°F90°F90°F88°F86°F
Puerto Princesa85°F85°F86°F88°F88°F88°F86°F86°F86°F86°F86°F86°F
Bohol Eiland85°F85°F86°F88°F90°F88°F86°F88°F88°F86°F86°F86°F
Boracay81°F83°F83°F85°F88°F86°F86°F86°F86°F85°F85°F83°F
Cebu85°F85°F86°F88°F90°F88°F88°F88°F88°F88°F86°F86°F
Donsol83°F85°F86°F88°F90°F88°F86°F86°F86°F86°F86°F86°F
El Nido85°F83°F85°F86°F88°F88°F86°F86°F86°F86°F86°F85°F
Bacolod85°F86°F88°F90°F92°F88°F86°F86°F86°F86°F88°F86°F
Banaue76°F77°F81°F83°F85°F85°F83°F83°F83°F81°F79°F77°F
Batanes76°F76°F77°F81°F85°F86°F86°F86°F85°F83°F81°F77°F
Cagayán de Oro85°F86°F88°F88°F90°F88°F88°F90°F90°F88°F88°F86°F
Calbayog City83°F85°F86°F88°F90°F88°F86°F86°F86°F86°F86°F85°F
Davao86°F88°F88°F90°F90°F90°F88°F88°F90°F90°F88°F88°F
Dumaguete83°F85°F85°F86°F88°F86°F86°F86°F86°F86°F86°F85°F
Escalante83°F83°F85°F86°F88°F88°F86°F88°F88°F86°F86°F85°F
General Santos88°F90°F90°F90°F90°F88°F88°F88°F88°F90°F90°F90°F
Iloilo City85°F86°F88°F90°F92°F88°F86°F86°F86°F86°F86°F86°F
Pinamalayan81°F83°F85°F86°F88°F88°F88°F88°F88°F86°F85°F83°F
Puerto Galera (Mindoro)81°F83°F85°F86°F88°F88°F86°F86°F86°F86°F85°F83°F
Roxas City83°F83°F85°F86°F88°F88°F88°F88°F88°F86°F85°F85°F

Legende:

perfect weer

goed weer

aanvaardbaar weer

slecht weer

heel slecht weer


Ongeveer Filippijnen

Wat kan ik doen op de Filipijnen?

Stranden / zwemmen

Natuur en platteland

Cultuur en erfgoed

Sport

Familie reizen

Handwerken / winkelen

Gastronomie

NachtlevenIs deze weersinformatie voor Filippijnen betrouwbaar?

Klimaatgegevens voor Filippijnen zijn sinds januari 2009 elke dag verzameld. Met de analyse van deze meteorologische gegevens voor Filippijnen kunnen we het gemiddelde van elke maand in manilla, Puerto Princesa, Bohol Eiland, Boracay, Cebu, Donsol, El Nido, Bacolod, en 105 andere steden bepalen.

Dus ja: deze gegevens zijn betrouwbaar behalve in gevallen van tijdelijke klimaatverstoring in de regio.

Verander eenheden