Wanneer is de beste reistijd om naar Vietnam te gaan?

De beste periode om naar Vietnam te reizen varieert afhankelijk van de bezochte regio en de interesses van de reizigers.

Over het algemeen wordt aangenomen dat de periode tussen november en april het meest gunstig is om het zuiden van het land te bezoeken. Dit is het droge seizoen: het weer is dus minder regenachtig en de temperaturen zijn aangenaam. Het is ook de beste tijd om van de stranden te genieten. Vietnam, met kilometers kustlijn aan de Zuid-Chinese Zee, heeft prachtige uitgestrekte gebieden waar u kunt ontspannen.

Aan de andere kant is het beter om te vermijden om in het zuiden van Vietnam te reizen tijdens het regenseizoen dat plaatsvindt van mei tot september. De regen kan overvloedig zijn en overstromingen kunnen optreden. De tyfoonperiode die plaatsvindt tussen juli en september moet ook worden vermeden.

Als u daarentegen de adembenemende landschappen van de Ha Longbaai en de stad Hanoi in het noorden van het land wilt ontdekken, moet u de maanden september tot december verkiezen. Het klimaat zal ideaal zijn, met droog weer en temperaturen tussen 20 en 30°C (86°F) . Het noorden moet echter worden vermeden van januari tot maart omdat de temperaturen er koeler zijn, vooral 's nachts. Het weer is ook erg bewolkt in die periode.

In het centrum van het land is het klimaat over het algemeen regenachtiger, vooral in de stad Hoi An. Om van aangenaam weer in deze regio te genieten, is het het beste om te vertrekken tussen februari en april. De omliggende stranden zijn vooral gastvrij in dit seizoen.

Over het algemeen is de beste periode om het land van noord naar zuid te bereizen dus tussen maart en april. Het klimaat is gunstig in het hele land met droog en zonnig weer.

Reizen in Vietnam betekent ook genieten van de vele lokale festiviteiten die niet altijd plaatsvinden tijdens het droge seizoen. Elk jaar komen duizenden toeristen de vieringen van het Vietnamese Nieuwjaar in februari bijwonen.

Tot slot, als u zich afvraagt wanneer u naar Vietnam moet reizen om de toeristische drukte te vermijden, weet dan dat het heel goed mogelijk is om een reis te plannen tijdens het regenseizoen. Het weer blijft relatief goed in die periode.Waar en wanneer naartoe op basis van het weer?

Kaart van de beste periodes om naar Vietnam te reizen
Kaart van de beste periodes om naar Vietnam te reizen ©waar-en-wanneer.nl

Centrale kust van Vietnam
Hoi An, Nha Trang, Vinh...

Februari, Maart, April, Mei, Juni, Juli en Augustus
76°F naar 95°F°C
0 naar 17 dagen
74°F naar 86°F
September
86°F naar 90°F°C
11 naar 16 dagen
85°F
Januari, Oktober, November en December
70°F naar 88°F°C
1 naar 19 dagen
76°F naar 85°F

Noord-Vietnam
Hanoi, Sapa (Noord-Vietnam), Halong Bay...

April, Oktober, November en December
61°F naar 90°F°C
1 naar 10 dagen
72°F naar 83°F
Januari, Februari, Maart, Mei en September
61°F naar 95°F°C
0 naar 18 dagen
68°F naar 86°F
Juni, Juli en Augustus
79°F naar 99°F°C
7 naar 27 dagen
85°F naar 88°F

Vietnam Centrale Bergen
Dalat, Buon Ma Thuot, Pleiku...

Januari, Februari, Maart, November en December
76°F naar 97°F°C
1 naar 13 dagen
April
85°F naar 95°F°C
10 naar 19 dagen
Mei, Juni, Juli, Augustus, September en Oktober
77°F naar 94°F°C
14 naar 28 dagen

Zuid-Vietnam
Ho Chi Minh Stad, Eiland Phu Quoc (Koh Trol), Mekong Delta...

Januari
79°F naar 92°F°C
1 naar 5 dagen
77°F naar 83°F
Februari, Maart, April, November en December
79°F naar 97°F°C
0 naar 18 dagen
79°F naar 86°F
Mei, Juni, Juli, Augustus, September en Oktober
85°F naar 95°F°C
10 naar 27 dagen
85°F naar 88°F

Beste reistijd naar Vietnam per stad gaan

Bekijk de volledige lijst met stedenKlimaat en weer in Vietnam

Aangrenzend aan China, Laos en Cambodja, heeft Vietnam, net als veel landen in Zuidoost-Azië, een warm en vochtig klimaat over bijna het hele grondgebied.

Inderdaad heeft Vietnam een tropisch klimaat in het zuiden en een subtropisch klimaat in het noorden. Het wordt beïnvloed door verschillende moessons. In de vlaktes is de luchtvochtigheid vaak hoog, terwijl het klimaat in de bergen, zoals Sapa en Dong Van, milder en droger is.

Het klimaat in Vietnam wordt gekenmerkt door de afwisseling van twee seizoenen:

  • een droog en zonnig seizoen, dat eerder in de winter plaatsvindt
  • een nat seizoen, waar de temperaturen hoger liggen, in de zomer

Natuurlijk is het droge seizoen de beste keuze om naar Vietnam te reizen. Echter, hoewel het natte seizoen vaak angst aanjaagt bij toeristen, is het heel goed mogelijk om Vietnam in deze periode te bezoeken.

Inderdaad, het regent niet de hele dag door tijdens het regenseizoen (of moesson) in Vietnam. De neerslag valt eerder in de late namiddag of 's nachts, in de vorm van buien. Dit maakt toeristische bezoeken en buitenactiviteiten mogelijk. Bovendien brengen deze neerslagmomenten een bijzonder aangename verkoeling.

Vietnam: La baie d’Halong

Het weer in Vietnam varieert sterk van regio tot regio. Laten we samen deze klimaatverschillen per regio bekijken.

Klimaat in Noord-Vietnam

Het klimaat in Noord-Vietnam, zoals in Hanoi of de Baai van Ha Long, profiteert van wat men het "Vietnamese winter" noemt.

Deze periode, die loopt van november tot begin mei, heeft een koeler weer met temperaturen tussen 20 en 30°C (86°F) overdag, die 's nachts nog verder kunnen dalen. Het weer is echter doorgaans grijs en regenachtig in dit gebied, wat het weer een beetje somber maakt. Een lichte regen kan continu vallen, wat niet erg aangenaam is voor bezoekers en fotografen.

De maanden november en december, wanneer de neerslag het laagst is, zijn aan te bevelen.

Bovendien, in het noordwesten, in de bergachtige gebieden, is het klimaat aangenamer, met hogere temperaturen en minder regen.

De zomer strekt zich uit van mei tot september. Het komt overeen met het regenseizoen met 15 dagen regen of meer per maand. De neerslag is zeer hoog in juni, juli en augustus. Aan de andere kant is dit de warmste periode met temperaturen vaak boven de 30°C (86°F) overdag. De luchtvochtigheid en de constante hitte maken de sfeer behoorlijk vochtig. Tijdens deze periode kunnen bijzonder krachtige tyfoons de kust treffen en schade veroorzaken.

Klimaat in Centraal-Vietnam

Het centrale deel van Vietnam is net zo vochtig als de rest van het land, maar de neerslag is nog hoger tussen november en eind januari. Inderdaad, het regenseizoen is verschoven ten opzichte van het noorden.

Dit gebied is ook onderhevig aan een zomer moesson die plaatsvindt van mei tot november. Dit is de periode waarin de temperaturen het hoogst zijn, vooral tussen mei en augustus, wanneer het kwik vaak boven de 30°C (86°F) stijgt in dit deel van Vietnam. Op de Hoogvlakten kan men echter genieten van aangenamere temperaturen dan aan de kust.

Let op voor tyfoons die kunnen ontstaan tussen september en oktober, tijdens de moessonwisselingen. De stad Hué lijdt vooral onder overstromingen tijdens deze tijd van het jaar.

Daarom is de beste periode om dit gebied te bezoeken vooral tussen februari en mei. Dit is het droogste en zonnigste seizoen en de temperaturen zijn mild.

Tenslotte is dit het deel van het land waar men de stad vindt die wordt beschouwd als de meest aangename van Vietnam wat betreft het weer. Inderdaad, Nha Trang geniet van een bijzonder aangenaam microklimaat met veel zon en hoge temperaturen. Het klimaat is gunstig van januari tot september.

Klimaat in Zuid-Vietnam

Zuid-Vietnam, zoals Ho Chi Minh-stad of het eiland Phu Quoc, geniet van een droge en zonnige periode tussen november en april. De droogste maand is februari. Bovendien, met gemiddelde temperaturen tussen 30 en 36°C (97°F) , zijn de warmste maanden van het jaar maart en april. Deze hittegolf kondigt het regenseizoen aan...

Inderdaad, het regenseizoen loopt van mei tot september. Het wordt gekenmerkt door een toename van de neerslag die zijn hoogtepunt bereikt in juli. De zomer is dus een periode om te vermijden als u een verblijf in Zuid-Vietnam overweegt. Het eiland Phu Quoc bijvoorbeeld wordt onbegaanbaar vanwege de zware regenval tijdens deze periode.

Tot slot, wees voorzichtig met betrekking tot de Mekong-overstromingen die behoorlijk ernstig kunnen zijn in augustus en september.


Temperaturen en regenval in Vietnam

Op deze 3 grafieken presenteren we de temperatuurevolutie in Vietnam en maandelijkse regenval voor de steden van Hanoi, Dalat, Eiland Phu Quoc (Koh Trol), Halong Bay en Ho Chi Minh Stad, evenals de maand-per-maand zeetemperatuur voor kuststeden.


Drukte en het toerististenseizoen in Vietnam

Ontdek met onze gegevens en grafieken wanneer het hoogseizoen is voor toeristen in Vietnam (en dus de periode waarin de toeristendrukte het grootst is) en wanneer het laagseizoen is.

Toeristenseizoen in Vietnam

De maanden met weinig toeristendrukte zijn: Maart, April, Mei, Juni, September, Oktober en November. Het aantal toeristen in Vietnam is hoog in: Januari, Februari, Juli, Augustus en December.

  • Zeer laagseizoen in Vietnam: Mei, Juni, September en Oktober.
  • Laagseizoen in Vietnam: Maart, April en November.
  • Hoogseizoen in Vietnam: Januari, Februari en Juli.
  • Zeer hoogseizoen in Vietnam: Augustus en December.

Grafiek: aanwezigheidsindex van Vietnam van maand tot maand


Gemiddelde prijs van vluchten naar Vietnam

De prijs van een retourvlucht Amsterdam - Hanoi is gemiddeld goedkoper bij een vertrek in juni (gemiddeld € 734): dit is de beste periode voor reizigers met een beperkt budget. Daarentegen riskeert u bij een vertrek in augustus, een duurder vliegticket van € 350 om naar Hanoi te vliegen.

Vind een vlucht tegen de beste prijs Vliegprijzen naar VietnamWaar te gaan in Vietnam?

In deze tabel kunt u de maximumtemperatuur van elke stad en onze mening over het weer van maand tot maand bekijken (zie de legenda onder de tabel).

Cities jan.feb.ma.apr.mei.jun.jul.aug.sep.okt.nov.dec.
Hanoi72°F77°F83°F88°F95°F99°F95°F94°F92°F86°F83°F74°F
Dalat76°F79°F85°F85°F85°F81°F79°F79°F79°F77°F77°F76°F
Eiland Phu Quoc (Koh Trol)85°F85°F86°F86°F88°F86°F86°F86°F85°F85°F86°F85°F
Halong Bay68°F72°F76°F81°F86°F90°F90°F90°F88°F83°F77°F70°F
Ho Chi Minh Stad92°F95°F97°F97°F95°F92°F90°F90°F90°F90°F90°F90°F
Hoi An74°F77°F83°F86°F90°F92°F90°F90°F88°F83°F79°F76°F
Nha Trang79°F81°F85°F86°F90°F90°F90°F90°F88°F85°F83°F79°F
Sapa (Noord-Vietnam)72°F76°F81°F85°F86°F85°F83°F83°F83°F79°F77°F72°F
Vinh70°F76°F81°F86°F94°F95°F94°F92°F90°F83°F79°F72°F
Buon Ma Thuot83°F90°F95°F95°F94°F88°F86°F86°F86°F86°F85°F83°F
Da Nang74°F77°F83°F86°F90°F92°F90°F90°F88°F83°F79°F76°F
Huế76°F79°F85°F88°F94°F95°F94°F92°F90°F85°F81°F76°F
Mekong Delta88°F94°F97°F95°F94°F92°F90°F92°F90°F90°F90°F88°F
Phan Thiet86°F88°F92°F92°F94°F92°F90°F90°F90°F88°F88°F88°F
A Pa Chai70°F77°F83°F86°F86°F81°F81°F83°F83°F79°F76°F70°F
Bac Ha67°F76°F83°F88°F90°F88°F86°F86°F85°F79°F76°F68°F
Bai Lang (Cham islands)74°F77°F83°F86°F90°F92°F90°F90°F88°F83°F79°F76°F
Bãi Xép Beach (An Chấn)77°F79°F85°F88°F92°F92°F90°F90°F88°F85°F83°F79°F
Cat Ba island67°F70°F74°F79°F85°F88°F88°F88°F86°F83°F77°F70°F
Cat Tien National Park92°F95°F97°F95°F94°F90°F88°F88°F88°F88°F90°F90°F

Legende:

perfect weer

goed weer

aanvaardbaar weer

slecht weer

heel slecht weer


Ongeveer Vietnam

Wat kan ik doen in Vietnam?

Stranden / zwemmen

Natuur en platteland

Cultuur en erfgoed

Sport

Familie reizen

Handwerken / winkelen

Gastronomie

NachtlevenIs deze weersinformatie voor Vietnam betrouwbaar?

Klimaatgegevens voor Vietnam zijn sinds januari 2009 elke dag verzameld. Met de analyse van deze meteorologische gegevens voor Vietnam kunnen we het gemiddelde van elke maand in Hanoi, Dalat, Eiland Phu Quoc (Koh Trol), Halong Bay, Ho Chi Minh Stad, Hoi An, Nha Trang, Sapa (Noord-Vietnam), en 68 andere steden bepalen.

Dus ja: deze gegevens zijn betrouwbaar behalve in gevallen van tijdelijke klimaatverstoring in de regio.

Verander eenheden