Wanneer is de beste reistijd om naar Maleisië te gaan?

Het klimaat van Maleisië wordt gedomineerd door de overvloedige regenval. Bovendien zorgen de invloed van moessons en de geografie van het land voor aanzienlijke klimaatverschillen tussen de regio's. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te zijn van het lokale weer voordat je een reis naar Maleisië plant.

Tegen alle verwachtingen in is de beste periode om naar Maleisië te reizen niet wanneer het weer het gunstigst is. De piek van het toeristenseizoen loopt namelijk van december tot februari. Dit zijn de schoolvakanties in Maleisië en er vinden belangrijke culturele evenementen plaats, zoals het Chinese Nieuwjaar. In deze periode trekken veel reizigers naar Maleisië, waardoor de prijzen van vluchten en hotels neigen te stijgen. Het is raadzaam om je verblijf enkele maanden voor vertrek te boeken.

Als je echter Maleisië wilt bezoeken onder gunstige weersomstandigheden, kun je beter de late wintermoesson en de maand februari kiezen, die vaak minder regenachtig is. Dit geldt met name als je van plan bent om Kuala Lumpur te bezoeken.

Als je je afvraagt wanneer je het beste naar Maleisië kunt reizen om de drukte te vermijden, dan kun je beter het laagseizoen kiezen dat loopt van maart tot september. Bovendien zijn de neerslaghoeveelheden aan de westkust vaak minder tussen juni en september, wat gunstig is als je een strandvakantie plant.

Over het algemeen is het verstandig om niet naar Maleisië te reizen tussen november en december, wanneer de regenval hevig kan zijn, vooral in het oosten van het land.Waar en wanneer naartoe op basis van het weer?

Kaart van de beste periodes om naar Maleisië te reizen
Kaart van de beste periodes om naar Maleisië te reizen ©waar-en-wanneer.nl

Johor
Johor Bahru, Mersing, Batu Pahat...

Februari en Maart
85°F naar 92°F°C
8 naar 18 dagen
83°F naar 85°F
Januari, April, Mei, Juni, Juli, Augustus, September en Oktober
83°F naar 92°F°C
8 naar 25 dagen
83°F naar 88°F
November en December
85°F naar 90°F°C
15 naar 25 dagen
85°F naar 86°F

Oostkust van Maleisië
Tioman Eiland, Kota Bharu, Kuala Terengganu...

Februari en Maart
83°F naar 95°F°C
5 naar 21 dagen
83°F naar 85°F
Januari, April, Juni, Juli en Augustus
83°F naar 97°F°C
9 naar 26 dagen
81°F naar 88°F
Mei, September, Oktober, November en December
83°F naar 97°F°C
12 naar 28 dagen
83°F naar 88°F

Sabah (Borneo)
Kota Kinabalu, Sandakan, Tawau...

Februari, Maart en April
85°F naar 90°F°C
7 naar 25 dagen
81°F naar 86°F
Januari, Mei, Juni, Juli, Augustus, September, Oktober, November en December
85°F naar 90°F°C
10 naar 29 dagen
83°F naar 88°F

Sarawak (Borneo)
Kuching, Sibu, Bintulu...

Het hele jaar door
83°F naar 94°F°C
6 naar 26 dagen
81°F naar 88°F

Westkust van Maleisië
Kuala Lumpur, Penang, Malakka...

Februari, Juni en Juli
86°F naar 94°F°C
5 naar 14 dagen
85°F naar 88°F
Januari, Maart, April, Mei, Augustus, September, Oktober en December
85°F naar 94°F°C
7 naar 24 dagen
85°F naar 88°F
November
85°F naar 90°F°C
13 naar 25 dagen
86°F

Beste reistijd naar Maleisië per stad gaan

Bekijk de volledige lijst met stedenKlimaat en weer in Maleisië

Gelegen tussen Thailand, Indonesië, de Filipijnen en Singapore, in het hart van Azië, is Maleisië een land met een vreemde tweekoppige geografie. Inderdaad, men vindt er:

  • een deel van het land dat zich uitstrekt vanuit Thailand
  • en het andere deel op het eiland Borneo

Dit land heeft een equatoriaal klimaat. Zo wordt het weer in Maleisië gekenmerkt door een constante hitte en vochtigheid. Vanwege zijn ligging is Maleisië ook onderhevig aan twee moessonperiodes, in het noordoosten en zuidwesten. Buiten de hooglanden is het moeilijk om wat koelte te vinden in dit land.

Het is onmogelijk om een "typisch klimaat" in Maleisië te geven, of zelfs precies te zeggen wat de beste periode is om het land te bezoeken. Inderdaad, Maleisië kent vele microklimaten.

Maleisië: Tours Petronas à Kuala Lumpur

Klimaat aan de oostkust van het schiereiland

De oostkust van Maleisië krijgt te maken met aanzienlijke neerslag tijdens het wintermoessonseizoen. Van november tot maart brengt de noordoostelijke moesson zeer intense regenval. Zo kan er bijvoorbeeld in december meer dan 600 mm neerslag vallen in Kuala Terengganu.

In deze regio zijn met name de maanden november en december het meest ongunstig wat betreft het klimaat. Vooral op Pulau Aur kunnen de regens stortbuien zijn en is de lucht vaak bewolkt in deze periode.

Ter plaatse blijft de temperatuur het hele jaar door stabiel, rond de 30°C (86°F) .

De ideale periode om deze regio te bezoeken is na het wintermoessonseizoen, tijdens de maanden februari tot april. Het is een relatief droge en zonnige periode. Daarna neemt de neerslag weer toe vanaf mei.

Sommige gebieden hebben een milder klimaat, zoals Bandar Penawar, waar het weer het hele jaar door gunstig is.

Klimaat van Oost-Maleisië (Borneo)

Deze regio, gelegen op het eiland Borneo, omvat de staten Sabah, Sarawak en het federale gebied Labuan.

Het is onderhevig aan de wintermoesson. Zo zijn de neerslaghoeveelheden over het algemeen hoger in deze regio van november tot februari. Zo valt er bijvoorbeeld in Sandakan bijna 500 mm neerslag in slechts de maand januari.

Daarentegen zijn de maanden april tot september vaak het gunstigst wat betreft het klimaat. Zo regent het bijvoorbeeld "slechts" ongeveer 15 dagen per maand in kleine hoeveelheden in Kuching.

Echter, in het Nationaal Park Gunung Mulu leidt de periode van april tot september tot een toename van de neerslag, met name meer dan 400 mm regen per maand in april-mei.

Ter plaatse kent de temperatuur weinig variaties gedurende het jaar: gemiddeld tussen 27 en 34°C (94°F) . Er is een lichte daling van de temperaturen tussen januari en maart en een lichte stijging in mei en juni.

Tenslotte moet worden opgemerkt dat Oost-Maleisië een aangenamer klimaat heeft. Dit geldt bijvoorbeeld voor Pulau Sipadan, waar minder dan 100 mm regen per maand valt gedurende het hele jaar. Bovendien is het weer relatief droog en zonnig gedurende het hele jaar in Kudat, in het noordoosten. Alleen de maanden november en december moeten worden vermeden.

Klimaat aan de westkust van Maleisië

In deze regio, beschermd door de bergen, zijn de regens minder overvloedig dan in de rest van Maleisië. Bovendien wordt het relatief gespaard van de noordoostelijke moesson. Ter plaatse zijn de maanden november tot maart niet altijd de regenachtigste, vooral in het noordwesten, zoals in George Town.

Daarentegen neigen de regens het hele jaar door vrij constant te zijn. Vooral in Kuala Lumpur regent het elke maand tussen de 100 en 250 mm. Er is een daling van de neerslag in februari en tussen juni en september.

Inderdaad, van eind mei tot september is er de zuidwestelijke moesson, of zomermoesson, die sterke winden met zich meebrengt. Hierdoor nemen de neerslaghoeveelheden af en wordt het weer zonniger. Dit is met name het geval in Johor Bahru, waar het minder dan 100 mm per maand regent in de zomer.

Tenslotte moet men letten op de bijzonder krachtige windstoten die gepaard gaan met de zomermoesson. Deze worden ook wel "Sumatraanse stoten" genoemd.

Klimaat aan de kusten van Maleisië

Het klimaat van Maleisië krijgt een beetje verkoeling aan de kusten door de invloed van de oceaan. Deze meer zonnige en winderige gebieden hebben een meer draaglijke sfeer voor reizigers. Hierdoor zijn deze gebieden erg populair bij toeristen, vooral om te genieten van de stranden van het land.

Klimaat in het binnenland

In het binnenland van Maleisië, zoals in Raub, is de hitte bijzonder verstikkend. De luchtvochtigheid is het hele jaar door hoog en het is erg moeilijk om de bijzonder zware atmosfeer te verdragen. Daarom wordt dit gebied relatief weinig bezocht door toeristen.


Temperaturen en regenval in Maleisië

Op deze 3 grafieken presenteren we de temperatuurevolutie in Maleisië en maandelijkse regenval voor de steden van Kuala Lumpur, Malakka, Penang, Batu Pahat en Bintulu, evenals de maand-per-maand zeetemperatuur voor kuststeden.


Drukte en het toerististenseizoen in Maleisië

Ontdek met onze gegevens en grafieken wanneer het hoogseizoen is voor toeristen in Maleisië (en dus de periode waarin de toeristendrukte het grootst is) en wanneer het laagseizoen is.

Toeristenseizoen in Maleisië

De maanden met weinig toeristendrukte zijn: Januari, Februari, Maart, April, Mei, Juni, September, Oktober en November. Het aantal toeristen in Maleisië is hoog in: Juli, Augustus en December.

  • Zeer laagseizoen in Maleisië: Januari, Maart, April, Mei, Oktober en November.
  • Laagseizoen in Maleisië: Februari, Juni en September.
  • Hoogseizoen in Maleisië: Juli.
  • Zeer hoogseizoen in Maleisië: Augustus en December.

Grafiek: aanwezigheidsindex van Maleisië van maand tot maand


Gemiddelde prijs van vluchten naar Maleisië

De prijs van een retourvlucht Amsterdam - Kuala Lumpur is gemiddeld goedkoper bij een vertrek in september (gemiddeld € 899): dit is de beste periode voor reizigers met een beperkt budget. Daarentegen riskeert u bij een vertrek in juli, een duurder vliegticket van € 307 om naar Kuala Lumpur te vliegen.

Vind een vlucht tegen de beste prijs Vliegprijzen naar MaleisiëWaar te gaan in Maleisië?

In deze tabel kunt u de maximumtemperatuur van elke stad en onze mening over het weer van maand tot maand bekijken (zie de legenda onder de tabel).

Cities jan.feb.ma.apr.mei.jun.jul.aug.sep.okt.nov.dec.
Kuala Lumpur90°F94°F94°F92°F92°F92°F92°F92°F92°F92°F90°F90°F
Malakka86°F88°F90°F90°F90°F88°F88°F88°F88°F88°F88°F86°F
Penang86°F88°F88°F88°F88°F88°F88°F88°F88°F86°F86°F86°F
Batu Pahat88°F90°F90°F90°F90°F90°F90°F90°F90°F90°F88°F86°F
Bintulu85°F85°F86°F88°F90°F90°F90°F90°F88°F88°F88°F86°F
Eiland Langkawi85°F86°F86°F86°F86°F86°F86°F86°F86°F86°F85°F86°F
George Town88°F92°F92°F92°F92°F92°F92°F92°F92°F90°F88°F88°F
Johor Bahru88°F90°F92°F92°F92°F90°F90°F90°F90°F92°F90°F88°F
Kota Bharu83°F85°F86°F88°F90°F90°F90°F90°F88°F88°F86°F85°F
Kota Kinabalu85°F85°F85°F86°F86°F86°F86°F86°F86°F86°F86°F85°F
Kuala Terengganu83°F83°F86°F88°F90°F90°F90°F90°F88°F88°F86°F83°F
Kuching86°F86°F88°F90°F92°F92°F92°F94°F92°F92°F90°F88°F
Mersing85°F85°F86°F88°F90°F90°F88°F88°F88°F88°F86°F85°F
Pangkor Eiland85°F86°F86°F88°F88°F88°F88°F88°F86°F86°F86°F85°F
Sandakan85°F85°F86°F88°F88°F88°F88°F88°F88°F88°F86°F86°F
Sibu88°F88°F90°F92°F92°F92°F94°F94°F92°F92°F90°F88°F
Tawau86°F88°F88°F88°F88°F88°F88°F88°F88°F88°F88°F88°F
Tioman Eiland86°F86°F88°F90°F90°F85°F83°F85°F88°F90°F90°F88°F
Bako National Park85°F85°F86°F88°F88°F90°F90°F90°F88°F88°F86°F86°F
Bandar Penawar85°F85°F86°F88°F90°F88°F88°F88°F88°F88°F86°F86°F

Legende:

goed weer

aanvaardbaar weer

slecht weer

heel slecht weer


Ongeveer Maleisië

Wat kan ik doen in Maleisië?

Stranden / zwemmen

Natuur en platteland

Cultuur en erfgoed

Sport

Familie reizen

Handwerken / winkelen

Gastronomie

NachtlevenIs deze weersinformatie voor Maleisië betrouwbaar?

Klimaatgegevens voor Maleisië zijn sinds januari 2009 elke dag verzameld. Met de analyse van deze meteorologische gegevens voor Maleisië kunnen we het gemiddelde van elke maand in Kuala Lumpur, Malakka, Penang, Batu Pahat, Bintulu, Eiland Langkawi, George Town, Johor Bahru, en 64 andere steden bepalen.

Dus ja: deze gegevens zijn betrouwbaar behalve in gevallen van tijdelijke klimaatverstoring in de regio.

Verander eenheden