Wanneer is de beste reistijd om naar Thailand te gaan?

Gedurende het hele jaar schommelen de temperaturen gemiddeld tussen 26 en 34°C (94°F) in Thailand. Er zijn twee seizoenen:

 • het droge seizoen van november tot maart, waar aangename temperaturen en veel zon zijn. Dit is de beste periode om naar Thailand te reizen.
 • het regenseizoen van april tot oktober, met zware regenbuien en vaak bewolkt weer.

De meest regenachtige periode is tussen september en oktober. Dit is ook het tyfoonseizoen, dus deze periode moet worden vermeden. Bovendien zijn de temperaturen in de maanden april tot mei erg hoog en moeilijk te verdragen voor reizigers.

Er zijn aanzienlijke klimaatverschillen in het hele land. Het noorden heeft bijvoorbeeld koelere temperaturen dan het centrum en het zuiden.

Dus, wanneer moet je naar Thailand gaan? Over het algemeen, als je tussen december en maart reist, zul je overal prachtig weer hebben. Deze periode valt echter samen met het hoogseizoen voor toeristen. In Chiang Mai trekt het lantaarnfestival in november vooral veel reizigers aan.

Om van je verblijf te genieten, moet je de periode van mei tot oktober vermijden, wanneer er veel regen valt en de hitte verstikkend is. Als je echter van plan bent om in de zomer (juli-augustus) naar Thailand te gaan voor een strandvakantie, kun je het beste naar het zuiden van Thailand gaan. De eilanden in de Golf van Thailand (Koh Tao, Koh Phangan...) hebben de voorkeur boven Phuket.

Tenslotte, als je een duikvakantie in Thailand plant, is de ideale periode tussen november en april in de Andamanse Zee en tussen februari en augustus in de Golf van Thailand.Waar en wanneer naartoe op basis van het weer?

Kaart van de beste periodes om naar Thailand te reizen
Kaart van de beste periodes om naar Thailand te reizen ©waar-en-wanneer.nl

Centraal Thailand
Bangkok, Hua Hin, Kanchanaburi...

Januari en December
85°F naar 94°F°C
0 naar 2 dagen
81°F naar 85°F
Februari, Maart, Juni, Juli, Augustus en November
86°F naar 101°F°C
0 naar 15 dagen
83°F naar 86°F
April, Mei, September en Oktober
86°F naar 103°F°C
2 naar 19 dagen
85°F naar 88°F

Noord thailand
Chiang Mai, Chiang Rai, Pai...

Januari, Februari en December
79°F naar 99°F°C
0 naar 3 dagen
Maart, April, Oktober en November
85°F naar 103°F°C
0 naar 19 dagen
Mei, Juni en September
85°F naar 101°F°C
5 naar 26 dagen
Juli en Augustus
83°F naar 92°F°C
11 naar 27 dagen

Noordoost-Thailand (Isaan)
Ubon Ratchathani (Isan), Khon Kaen, Nakhon Ratchasima...

Januari, Februari, November en December
79°F naar 97°F°C
0 naar 5 dagen
Maart, April en Oktober
85°F naar 101°F°C
2 naar 14 dagen
Mei, Juni, Juli en September
88°F naar 99°F°C
9 naar 26 dagen
Augustus
88°F naar 90°F°C
13 naar 27 dagen

Oosten van Thailand
Pattaya, Koh Chang, Chanthaburi...

Januari en December
86°F naar 94°F°C
0 naar 5 dagen
81°F naar 85°F
Februari, Maart, April en November
86°F naar 99°F°C
1 naar 19 dagen
83°F naar 86°F
Mei, Juli en Oktober
85°F naar 97°F°C
9 naar 24 dagen
86°F naar 88°F
Juni, Augustus en September
85°F naar 94°F°C
12 naar 24 dagen
85°F naar 86°F

Phuket
Phuket town, Patong, Rawai...

Januari, Februari en Maart
85°F naar 88°F°C
4 naar 11 dagen
85°F naar 86°F
April, Juni, Juli, Augustus, September, Oktober, November en December
85°F naar 88°F°C
13 naar 22 dagen
85°F naar 88°F
Mei
86°F naar 88°F°C
21 naar 22 dagen
88°F

Zuid-Thailand
Ko Samui, Krabi - Ao Nang, Koh Phangan...

Januari, Februari en Maart
83°F naar 95°F°C
2 naar 16 dagen
83°F naar 86°F
April, Mei, Juni, Juli, Augustus, September, Oktober, November en December
85°F naar 95°F°C
5 naar 24 dagen
85°F naar 88°F

Beste reistijd naar Thailand per stad gaan

Bekijk de volledige lijst met stedenKlimaat en weer in Thailand

Gelegen tussen Birma, Laos, Cambodja en Maleisië, geniet Thailand van warme temperaturen het hele jaar door. De gemiddelde temperaturen liggen gedurende de dag boven de 20°C (68°F) gedurende het hele jaar.

Het klimaat van Thailand is tropisch in de meeste regio's. Het is equatoriaal in de buurt van de grens met Maleisië (Phuket, Krabi, Koh Lanta), wat betekent dat er meer neerslag valt.

Er zijn voornamelijk twee seizoenen: het droge seizoen en het regenseizoen, vaak de "groene seizoen" genoemd. Zoals we hieronder zullen zien, varieert hun ritme afhankelijk van de regio.

Wat betreft temperaturen en neerslag, is er ook een duidelijk verschil tussen het zuiden (Phuket, Ko Phi Phi) en het noorden van het schiereiland (Chiang Mai, Chiang Rai).

Hoewel het klimaat het hele jaar door minstens redelijk is in Thailand, moet u de maanden september en oktober vermijden voor uw verblijf in het Koninkrijk van Siam. Hoewel tyfonen zeldzaam zijn in de Golf van Thailand, kunnen ze toch passeren!

Thailand: Bateau traditionnel sur la plage de Railay Beach à Krabi

Klimaat in Noord-Thailand

Het klimaat in Noord-Thailand lijkt sterk op dat van Birma. Over het algemeen is het weer in deze regio gunstig van oktober tot april, met aangename temperaturen en veel zonnige dagen.

In tegenstelling tot het zuiden van het land is het weer in deze regio meer uitgesproken. In Noord-Thailand is het in de winter kouder en in de zomer warmer.

Bijvoorbeeld, in steden als Chiang Mai en Chiang Rai kunnen de temperaturen tijdens de maanden december en januari 's avonds snel dalen en soms rond de 15°C (59°F) liggen. Aan de andere kant zijn de temperaturen zeer hoog van maart tot mei, regelmatig boven de 35°C (95°F) . Deze periode is minder geschikt voor uw reis.

Er zijn enkele specifieke kenmerken in deze regio:

 • Het droge seizoen loopt van november tot april: dit is de ideale periode voor een verblijf.
 • Het koele seizoen van november tot februari, met een koele bries, vooral 's nachts, is het aangenaamst. Er zijn veel mooie dagen.
 • Het regenseizoen, van mei tot november, kent hevige regenval. Toch is dit seizoen korter dan in het zuiden van het land.

Klimaat in Centraal-Thailand

Het klimaat in Centraal-Thailand is relatief vochtig gedurende het hele jaar. In Bangkok bijvoorbeeld gaat de droge periode van november tot maart gepaard met veel zonneschijn.

Tijdens deze periode zijn de temperaturen warm, hoewel ze 's avonds kunnen dalen. Deze periode is het gunstigst voor een verblijf in de hoofdstad.

Het hete seizoen loopt van februari tot juni in Centraal-Thailand. De hitte in combinatie met hoge luchtvochtigheid kan reizigers hinderen.

Daarna begint het regenseizoen normaal gesproken rond de maand juli. De moesson duurt vaak tot oktober. In deze periode is er veel regenval en hoge temperaturen (gemiddeld meer dan 33°C (92°F) ).

Klimaat in Oost-Thailand

Het Oosten van Thailand, de Isan, is een van de vochtigste regio's van het land. Het zijn juist deze aanzienlijke neerslaghoeveelheden die de rijst- en typisch Thaise fruitteelt in deze provincie mogelijk maken.

Aan de Oostkust van Thailand, bijvoorbeeld bij Pattaya, heerst het hele jaar door een aangenaam klimaat met een bijzonder prettig microklimaat. De zon schijnt regelmatig en de temperaturen liggen tussen 26 en 33°C (92°F) .

Niettemin zijn er tussen april en november regelmatig stortbuien en onweersbuien in dit gebied en is het erg warm. Hoewel de regen voornamelijk 's nachts valt, is het raadzaam om deze periode te vermijden voor een verblijf. Vooral in november valt er doorgaans 15 dagen regen.

Klimaat in Zuid-Thailand

De klimaatverschillen zijn aanzienlijk tussen Zuidwest- en Zuidoost-Thailand.

Over het algemeen wordt aangenomen dat het regenseizoen loopt van april tot oktober in het westen en eerder van september tot december in het oosten. Maar ongeacht het deel van het zuiden van het schiereiland, is er meer regen dan in het noorden!

Hier zijn enkele details over de verschillende regio's van Zuid-Thailand:

Klimaat op de Golf van Thailand-eilanden

Op de eilanden in de Golf van Thailand, zoals Koh Samui, Koh Tao of Koh Phangan, is het klimaat het hele jaar door aangenaam, met zachte en warme temperaturen, zonder verstikkend te zijn. Er zijn drie seizoenen:

 • Het hete seizoen van februari tot mei
 • Het regenseizoen van mei tot oktober, met de zwaarste regenval in oktober en november.
 • Het zogenaamde "koele" seizoen van november tot januari.

Tussen mei en oktober is het echter nog steeds mogelijk om deze regio te bezoeken. Hoewel er veel regen valt, zijn de buien meestal van korte duur en maakt de zon snel weer plaats.

Niettemin is de meest populaire periode om de Golf van Thailand-eilanden te bezoeken eerder tussen november en april.

Klimaat in Zuidwest-Thailand

De eilanden in de Andamanse Zee (Koh Phi Phi, Koh Lanta, Phuket) kennen overvloedige regenval van september tot november. Vanaf januari worden de buien echter zeldzamer en maakt het plaats voor het droge seizoen. De zon schijnt en het klimaat is bijzonder aangenaam tot april.

Daarna is er een warm en ook regenachtig seizoen van april tot mei.

Zoals je begrijpt, heeft deze regio, dicht bij Maleisië, meer neerslag dan de rest van Thailand. Toch kun je volop genieten van de stranden en badplaatsen tussen twee buien door, gedurende een groot deel van het jaar.


Temperaturen en regenval in Thailand

Op deze 3 grafieken presenteren we de temperatuurevolutie in Thailand en maandelijkse regenval voor de steden van Bangkok, Phuket town, Chanthaburi, Chiang Mai en Chiang Rai, evenals de maand-per-maand zeetemperatuur voor kuststeden.


Drukte en het toerististenseizoen in Thailand

Ontdek met onze gegevens en grafieken wanneer het hoogseizoen is voor toeristen in Thailand (en dus de periode waarin de toeristendrukte het grootst is) en wanneer het laagseizoen is.

Toeristenseizoen in Thailand

De maanden met weinig toeristendrukte zijn: Maart, April, Mei, Juni, Juli, Augustus, September en Oktober. Het aantal toeristen in Thailand is hoog in: Januari, Februari, November en December.

 • Zeer laagseizoen in Thailand: Mei, Juni en September.
 • Laagseizoen in Thailand: Maart, April, Juli, Augustus en Oktober.
 • Hoogseizoen in Thailand: Januari, Februari en November.
 • Zeer hoogseizoen in Thailand: December.

Grafiek: aanwezigheidsindex van Thailand van maand tot maand


Gemiddelde prijs van vluchten naar Thailand

De prijs van een retourvlucht Amsterdam - Bangkok is gemiddeld goedkoper bij een vertrek in juni (gemiddeld € 731): dit is de beste periode voor reizigers met een beperkt budget. Daarentegen riskeert u bij een vertrek in februari, een duurder vliegticket van € 499 om naar Bangkok te vliegen.

Vind een vlucht tegen de beste prijs Vliegprijzen naar ThailandWaar te gaan in Thailand?

In deze tabel kunt u de maximumtemperatuur van elke stad en onze mening over het weer van maand tot maand bekijken (zie de legenda onder de tabel).

Cities jan.feb.ma.apr.mei.jun.jul.aug.sep.okt.nov.dec.
Bangkok92°F94°F95°F97°F97°F94°F92°F92°F92°F90°F92°F90°F
Phuket town85°F86°F88°F88°F86°F86°F85°F85°F85°F85°F86°F85°F
Chanthaburi90°F92°F92°F92°F92°F88°F86°F86°F86°F88°F90°F88°F
Chiang Mai86°F95°F101°F103°F99°F92°F90°F90°F92°F90°F88°F86°F
Chiang Rai86°F94°F99°F103°F99°F92°F88°F88°F90°F90°F88°F85°F
Hua Hin85°F88°F90°F92°F92°F90°F88°F88°F88°F86°F86°F85°F
Kanchanaburi92°F99°F101°F103°F101°F95°F92°F92°F92°F90°F88°F88°F
Khon Kaen88°F94°F97°F99°F97°F94°F90°F90°F90°F88°F88°F86°F
Ko Samui83°F83°F85°F86°F88°F86°F86°F86°F86°F85°F85°F85°F
Koh Chang90°F92°F92°F92°F92°F88°F86°F86°F86°F88°F90°F88°F
Koh Lanta86°F86°F86°F88°F88°F86°F86°F86°F85°F86°F86°F86°F
Koh Phangan83°F83°F85°F86°F88°F86°F86°F86°F85°F85°F85°F85°F
Koh Phi Phi85°F86°F86°F88°F88°F86°F86°F86°F85°F85°F85°F85°F
Koh Tao83°F83°F85°F86°F88°F86°F86°F86°F85°F85°F85°F85°F
Krabi - Ao Nang88°F92°F94°F92°F90°F88°F86°F88°F86°F88°F88°F88°F
Nakhon Ratchasima88°F95°F99°F99°F97°F94°F90°F90°F90°F88°F86°F86°F
Nationaal park Khao Lak86°F88°F90°F88°F88°F86°F86°F86°F86°F86°F86°F86°F
Pattaya88°F88°F90°F92°F90°F88°F86°F86°F86°F86°F88°F86°F
Ubon Ratchathani (Isan)88°F95°F97°F97°F95°F92°F90°F88°F88°F88°F88°F86°F
Patong85°F86°F88°F88°F86°F86°F85°F85°F85°F85°F86°F85°F

Legende:

perfect weer

goed weer

aanvaardbaar weer

slecht weer

heel slecht weer


Ongeveer Thailand

Wat kan ik doen in Thailand?

Stranden / zwemmen

Natuur en platteland

Cultuur en erfgoed

Sport

Familie reizen

Handwerken / winkelen

Gastronomie

NachtlevenIs deze weersinformatie voor Thailand betrouwbaar?

Klimaatgegevens voor Thailand zijn sinds januari 2009 elke dag verzameld. Met de analyse van deze meteorologische gegevens voor Thailand kunnen we het gemiddelde van elke maand in Bangkok, Phuket town, Chanthaburi, Chiang Mai, Chiang Rai, Hua Hin, Kanchanaburi, Khon Kaen, en 131 andere steden bepalen.

Dus ja: deze gegevens zijn betrouwbaar behalve in gevallen van tijdelijke klimaatverstoring in de regio.

Verander eenheden